Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Hledači pokladů a jiné příběhy

Washington Irving

Svoboda | 1951

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná brožura s obálkou
Počet stran: 194
Jazyky: česky
Překladatel: Vilém Opatrný
Edice: 33. svazek ed. Světová četba 694x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Náklad: 10 750 ks
Vystaveno: po 3. prosince 2018 16:20
Číslo položky: 46640

Výbor povídek prvního (časově) amerického spisovatele, jenž si zasluhuje tohoto jména a který r. 1822 navštívil Prahu a byl do češtiny záhy překládán, je seskupen do dvou oddílů po pěti povídkách.

První oddíl Novely obsahuje prózy –⁠ Legenda o Spícím luhu; Rip van Winkle; Tlustý gentleman; Andulka Delarbrová; Příšerný ženich. V druhém pod titulem Hledači pokladů jsou prózy: Pekelná vrata; Pirát Kid; Ďábel a Tom Walker; Wolfert Weber aneb Zlaté sny; Dobrodružství černého rybáře.

Jedno z nejznámějších je vyprávění o Rip van Winkle, který v legendárním příběhu prospal dvacet let a opět se šťastně navrátil do změněné rodné vsi, kde již nežila jeho svárlivá žena, kterou byl „trojnásobně požehnán“.

Předmluvu napsal Zdeněk Vančura.

Komentáře ke knize
Washington Irving

Washington Irving byl americký romantický spisovatel, humorista, autor povídek, historických studií a životopisů. Byl rovněž americkým velvyslancem ve Španělsku. Díky filmovým zpracováním jsou dnes známé jeho povídky Legend of Sleepy Hollow a Rip Van Winkle, obě ze sbírky Kniha skic. Dále jsou stále uváděny jeho příběhy a pohádky ze Španělska . Byl nejmladším z jedenácti dětí obchodníka z New Yorku. Jeho otec William Irving starší pocházel ze Skotska a matka Sarah z Anglie. V roce 1800 začal studovat na Collumbijské koleji. Měl se stát právníkem, ale raději se věnoval umění a bohémskému životu. Začal psát humorné a satirické povídky a komentáře, které se věnovaly společenské a divadelní scéně. Ty otiskoval od roku 1802 v novinách The Morning Chronicle a později byly vydány ve sbírce Letters of Jonathan Oldstyle. Aby zlepšili jeho zdravotní stav, financovali Washingtonovi bratři jeho cestu do Evropy v letech 1804–1806. Po návratu z Evropy pokračoval ve studiu práv, ale studia zanedbával a nedokončil. Začal vydávat vlastní časopis Salmagundi . Výběr článků z tohoto časopisu vyšel v roce 1823 pod titulem Salmagundi or the whimwams and opinions of Lancelot Langstaff and others. V roce 1809 jej proslavila satirická kniha Dějiny New Yorku od Dietricha Knickerbockera. Uvedení knihy předcházela mystifikační kampaň, kdy v novinách vycházely inzeráty, hledající fiktivního historika Dietricha Knickerbockera a jeho otištěné Dějiny, které údajně zapomněl v hotelu, měly být nápomocny tomuto pátrání. V době britsko-americké války v roce 1812 byl pobočníkem Daniela D. Tompkinse, guvernéra New Yorku a velitele milice, pozdějšího viceprezidenta USA. Dosáhl hodnosti plukovníka, do vlastních bojů se ale nezapojil. Válka zdecimovala rodinnou obchodní firmu a tak Washington Irving v roce 1815 ...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat