Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Eva Zaoralová - život s filmem

Eva Zaoralová, Alena Prokopová

Novela bohemica | 2012


99 Kč 49 Kč

Stav:
Velmi dobrý
Dostupnost: Skladem na prodejně
Vazba: Pevná
Počet stran: 237
Jazyky: česky
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 978-80-904573-8-6 (váz.)
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Jakub Tayari
Vystaveno: st 21. září 2022 12:40
Číslo položky: 405367

Eva Zaoralová je filmová novinářka a překladatelka. Jejím vyprávěním v rozhovoru s Alenou Prokopovou procházejí velcí režiséři, ale také kolegové z redakcí, píše o tom, jak se žilo v Československu a jakého uznání dosahovala česká kinematografie ve světě, co se dělo v zákulisí, jak se i jí změnil život po roce 1989. Dlouholetá (1995–2010) umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se podílela na jeho záchraně a obnovení prestiže. Rozhovor je provázen množstvím fotografií zejména ze setkání s domácími i světovými filmaři, bibliografií publicistiky v odborných časopisech a přehledem knih, které přeložila nebo se na nich podílela jako autorka.

Komentáře ke knize
Eva Zaoralová

Narozena 28. 11. 1932 v Praze, zemřela 10. 3. 2022. Filmová kritička a publicistka, specializovala se na francouzský a italský film. Překladatelka z italštiny a francouzštiny. Do roku 2010 umělecká ředitelka MFF v Karlových Varech, poté umělecká poradkyně festivalu. Spoluautorka televizní hry.

Alena Prokopová

Alena Prokopová se považuje za veteránku "chytřejšího" českého psaní o mainstreamovém filmu, kterému se začala věnovat diplomkou o Stevenu Spielbergovi, napsanou v polovině 80. let na katedře dramaturgie a scenáristiky pražské FAMU. Tehdy si myslela, že Blízká setkání třetího druhu se nevylučují s láskou k Fellinimu, a myslí si to dosud. V následujícím čtvrtstoletí se pokoušela - jako filmová kritička, publicistka a nádenice - udržet si pozici inteligentního barbara, kterou si sama pro sebe vymyslela. Za svá mateřská periodika považuje Film a dobu, Filmový přehled a Cinemu. Od ledna 2009 si uzurpovala svobodný, leč neplacený prostor k sebevyjádření na internetu, kde pravidelně provozuje Alenčin blog. Pokouší se přivydělat si výrobou šperků na filmová témata. Na LFŠ jezdí nepravidelně asi tři desítky let, ale v poslední době si připadá coby školák trochu přestárlá

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet