Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Encyklopedický přehled jílových a příbuzných minerálů

Karel Melka, Martin Šťastný

Academia | 2014


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 914 stran, [16] stran obrazové přílohy
Jazyky: česky
Edice: Neživá příroda 0x
Vydání: Vydání 1
ISBN: 978-80-200-2369-8
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 3. prosince 2020 15:49
Číslo položky: 133563

Jílové minerály, které tvoří převážnou část povrchu zemské kůry, jsou vodnaté vrstevní silikáty (fylosilikáty). Jsme jimi doslova obklopeni. V přírodě se vyskytují jako drobné částice, většinou šupinkovitého tvaru. Pro možnost snadnější interpretace se jejich studium opírá (zejména u rentgenové difrakce) často o výsledky získané na větších krystalech. Kromě tradičního využití v keramice, chemickém průmyslu a stavebnictví, při budování komunikací a úložišť rizikových odpadů se znalost jílových minerálů uplatňuje i v papírenství, při výrobě plastů. Význačná je jejich schopnost přijímat do své krystalové struktury velké organické molekuly, umožňující vznik nových materiálů. K vlastním jílovým minerálům jsou přiřazeny i další příbuzné fylosilikáty s podobnými atomovými strukturami a s podobným chemickým složením. Pro identifikaci jednotlivých minerálních fází je nedílnou součástí publikace její tabulková část s předloženou jejich klasifikací.

Komentáře ke knize
Karel Melka

Karel Melka je bývalý český fotbalista, obránce a fotbalový trenér. Člen klubové síně slávy SK Dynama České Budějovice. Začínal ve Slavoji České Budějovice, po sloučení hrál za SK Dynamo České Budějovice. Na vojně hrál za Duklu Žatec a po vojně hrál 2 roky ve druhé lize za Děčín. Po návratu působil v Českých Budějovicích do 36 let, kdy se stal asistentem Karla Přenosila. Byl asistentem u týmu, který postoupil do první ligy, v první ligové sezóně Českých Budějovic 1985/86 a i v další sestupové sezóně, kdy byl trenérem Bohumil Smolík.

Martin Šťastný

Narozen 1954. RNDr., CSc., jílový mineralog a petrolog, zaměřený na mineralogii a petrologii sedimentárních hornin a reziduí.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více