Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Druhý vatikánský koncil a jeho poselství

Stanislav Krátký

Vyšehrad | 1970


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 62, [2]
Jazyky: česky
Edice: 1. svazek ed. Život 29x
Vydání: 1. vyd
Vydáno v: Praha
Vystaveno: út 7. března 2023 13:43
Číslo položky: 513393

Fotografie na přední straně obálky zachycuje památný okamžik v chrámu sv. Petra v Římě dne 7. Prosince 1965. Slavnostně, v rouchu s dlouhou vlečkou, přistupuje vyslanec cařihradského patriarchy Athenagorase I. heliopolský metropolita Meliton k trůnu papeže Pavla VI. drží v rukou breve (apoštolský list stručného slohu), které s polibkem pokoje předá tomuto odloučenému bratrovi. Praví se v něm: „My (papež), velice litujeme neodůvodněných slov a činů (jimiž se v r. 1054 navzájem osočili papežský legát Humbert di Silva Candida a tehdejší cařihradský patriarcha Michael Caerularius), které se tenkrát udály. Vymazáváme z paměti církve tehdy vyhlášenou exkomunikaci a prohlašujeme ji za neexistující; má býti zapomenuta a pohřbena…“ Vlevo od papeže stojí kardinál Bea a čte společné prohlášení Pavla VI. a Athenagorase I., v němž se praví totéž.

Ve stejnou dobu přijal tehdy patriarcha Athenagoras I. v Cařihradě papežskou delegaci, které opět ze své strany předal thomos (řecký název pro breve) se zrušením exkomunikace papežského legáta (z r. 1054).

Účelem těchto jednání nebylo ještě sjednocení církví, ale pročištění atmosféry, dosud otrávené. S nedůvěrou a hořkostí v srdci nemůže přece dojít k žádnému sblížení. V tomto smyslu byl tento slavnostní akt v předvečer ukončení koncilu výrazným znamením obnovy. Ukazuje, kde musí začínat všechno ekumenické.

Komentáře ke knize
Stanislav Krátký

Narozen 11. 11. 1922 v Brně, zemřel 13. 11. 2010 v Rajhradě u Brna. Římskokatolický teolog a kněz, biskup tzv. skryté církve.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více