Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Doudlebsko v kuchyni a u stolu : lidová strava z jihu Čech

Jan Šimánek

Veduta | 2021


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 249 , 16 obrazových příloh
Jazyky: česky
Vydání: Vydání první
ISBN: 9788088030577
Vydáno v: České Budějovice
Vystaveno: čt 5. října 2023 17:22
Číslo položky: 656331

Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné literatury, kronik a memoárů. Líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety, ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, jaké plodiny se v minulosti pěstovaly, jak lidé přežívali období hladu a válek, jak se vařilo na farách a panských sídlech, o svatbách a o posvíceních nebo jak probíhalo pečení chleba, nakládání zelí či zabijačka prasete. Závěrečná kapitola přináší rovněž skutečné recepty na některá jídla. Čtenáři tak vyvstává před očima poutavý a přitom reálný obraz všedního života jihočeského venkova v 19. a 20. století.

Komentáře ke knize
Jan Šimánek

Narozen 29. 3. 1981 v Českých Budějovicích. PhDr., historik zaměřený na problematiku venkova a církevních dějin v raném novověku, regionální historické práce z Doudlebska, též autor doprovodných fotografií.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet