Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Dokonáno jest-! : osudný březen 1939 - pohled do zákulisí

Roman Cílek, Miloslav Moulis

Epocha | 2004


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 378, [32] obr. příl
Jazyky: česky
ISBN: 80-86328-44-9 (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 10. května 2021 14:01
Číslo položky: 180113

Vyprávění o období, kdy se přes marasmus pomnichovské republiky blížila apokalypsa rozpadu státu a nacistické okupace, je zbaveno černobílých předsudků, čtivě zalidněno zalidněn pozoruhodnými osobnostmi a jejich nevšedními, málo známými osudy a příběhy. Autoři, kteří se této tématice věnují již řadu desetiletí, měli šanci setkat se ještě s řadou přímých aktérů z obou stran tehdejší pomyslné barikády a tím má jejich dílo i objevnou podobu. Časově je rámec děje sevřen do období od Vánoc 1938 do dubna 1939, kdy se příchodem do Prahy ujal funkce říšský protektor Konstantin von Neurath. Kniha jako celek je obrazem doby, kdy jedna země v srdci kontinentu před zraky pouze přihlížejícího světa přišla o svobodu a o vše, co jí bylo vlastní.

Komentáře ke knize
Roman Cílek

Roman Cílek, píšící i pod pseudonymy Vilém Pavlík a Zdeněk Roman , je český spisovatel literatury faktu a kriminálních příběhů. Žije v Praze. Absolvoval gymnázium v Praze. Je členem v literárních organizacích: Obec spisovatelů, KALF, AIEP.

Miloslav Moulis

Miloslav Moulis se narodil 30. dubna 1921 v Praze. Jeho otec byl právník a pracoval na ředitelství Československých drah. Za okupace byl jeho otec znovu zajat nacisty a tentokrát trestu neunikl a v roce 1943 byl popraven. Rodina žila v Praze, ale dlouho zde nezůstala a v roce 1923 se přestěhovala do Plzně, kde Miloslav absolvoval místní základní školu a poté chodil do gymnázia . Rodina děti vychovávala ve vlasteneckém duchu a mladého Miloslava zajímal veřejný život, chtěl se stát novinářem. Když byl studenty založen spolek Národní hnutí pracující mládeže krátce po okupaci, stal se jeho členem a byl za aktivity spojené s jeho činností zadržen gestapem . Někteří členové spolku utekli do zahraničního odboje a ti, kteří zůstali, byli zatčeni 29. května 1940. Miloslav Moulis byl odsouzen Lidovým soudem na dva a půl roku vězení. Pustili ho na Vánoce 1942, na svobodě však byl jen krátce a zatkli ho znovu. To už však soud neproběhl, ale odvezli ho rovnou do Malé pevnosti Terezín a poté do Osvětimi. Zde naštěstí nepobyl dlouho a byl poslán do Buchenwaldu, kde strávil zbytek války. 11. dubna 1945 byl tábor osvobozen Američany. Po válce se Moulis vrátil domů do Plzně a začal pracovat v novinách. V roce 1946 se přestěhoval do Prahy. Od té doby je činný literárně . V roce 1966 dostal od Ludvíka Svobody nabídku spolupráce se psaním jeho pamětí. Tato spolupráce trvala až do roku 1969, kdy byla skupina rozpuštěna. Až do roku 1993 potom působil v redakci Národního osvobození při Svazu bojovníků za svobodu. Miloslav Moulis se však publikační činnosti vě...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více