Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku. - Sleva 10% při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Do posledního okamžiku - vzpomínky Hitlerovy sekretářky

Traudl Junge, Melissa Müller

Ikar | 2003


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 303
Jazyky: česky
Překladatel: Ivana Führmann Vízdalová
Vydání: 1
ISBN: 80-249-0161-7
Vydáno v: Praha
Vystaveno: ne 2. května 2021 12:09
Číslo položky: 176340

Traudl Jungeová byla poslední a nejmladší sekretářkou Adolfa Hitlera. Než dostala jako dvaadvacetiletá v roce 1942 svou "životní šanci" v samotném centru nacistické moci, snila o kariéře tanečnice. Byla mladá, bezelstná až naivní, o politiku se vůbec nezajímala. Nevěděla, i když se spíš možná zdráhala vědět, co se děje za zdmi téměř idylického pracoviště. "Slečno Jungeová, k diktátu, prosím." Tuto větu slýchala často. Nevnímala Hitlera jen jako diktátora, státníka a politika, znala ho především jako svého zaměstnavatele, osobu uvězněnou v koloběhu pracovních dní i volných chvil. Stýkala se s ním při stolování a oficiálních příležitostech, ale především při každodenní práci v kanceláři. Jako osobní sekretářka mu byla nablízku také v den jeho sebevraždy 30. dubna 1945. Jí nadiktoval svou politickou i soukromou závěť. Své poznámky psala Traudl Jungeová v letech 1947 a 1948, v Německu ovšem byly zveřejněny teprve o více než půl století později. Knižního vydání tohoto historicky nesmírně zajímavého dokumentu se ujala renomovaná autorka Melissa Műllerová., zápisky opatřila životopisným úvodem a doslovem čerpajícím z osobních rozhovorů.

Komentáře ke knize
Traudl Junge

Traudl Junge, vlastním jménem Gertraud Junge, byla nejmladší a nejbližší osobní sekretářkou Adolfa Hitlera. Narodila se sládkovi a poručíkovi záložního vojska Maxu Humpsovi a jeho ženě Hildegard . Měla jednu sestru, Inge, narozenou v roce 1923. V červnu 1943 se vdala za důstojníka SS Hanse Hermanna Junge , který zemřel v boji. V té době pracovala v nacistické straně v Berlíně, poté v Berghofu v Berchtesgadenu, odkud odjela do východního Pruska a ke konci války zpět do Berlína. Po válce byla převezena do ruského zajateckého tábora. Poté byla vydána Německu, kde pracovala jako sekretářka a později redaktorka. Ani v pozdějším období nebyla příliš známa v široké veřejnosti. Jinde než v dokumentárním televizním pořadu The World at War z roku 1974 nebyla totiž vůbec zmiňována. V tomto období žila u své sestry v Austrálii. V roce 2002 vydala svoje paměti z období 2. světové války, kdy pracovala u Hitlera, ve vlastním životopisu Bis zur letzten Stunde. Hitlers Sekretärin erzählt ihr Leben, který psala s spisovatelkou Melissou Müllerovou. Po vydání této knihy jí bylo nabídnuto interview pro dokumentární film Blind Spot: Hitler's Secretary, tento dokument jí opět přinesl mnoho pozornosti. Krátce poté, co natočila rozhovor s tvůrci dokumentu, zemřela v mnichovské nemocnici v 81 let na rakovinu. Pohřbena byla na mnichovském Nordfriedhofu. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Traudl Junge na anglické Wikipedii.

Melissa Müller

Narodila sa vo Viedni a ako novinárka na voľnej nohe prispieva do nemeckých kultúrnych a spravodajských periodík. Jej kniha Dívka Anne Franková vzbudila medzinárodnú pozornosť a v roku 2000 bola sfilmovaná. V súčastnosti žije v Mníchove.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více