Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Časová nečasovost : výbor z článků a statí

Ladislav Novomeský, Ludvík Patera

Československý spisovatel | 1967


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 216
Jazyky: česky
Editor: Karol Rosenbaum
Překladatel: Zdeněk Eis
Edice: 64. svazek ed. Otázky a názory 105x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Náklad: 2 000 ks
Vystaveno: út 19. prosince 2017 12:03
Číslo položky: 22384

Výbor z literární publicistiky předního slovenského básníka, který probojovával cestu moderní slovenské a české pokrokové kultury a který upevňoval marxisticko-leninskou koncepci vztahů Čechů a Slováků, a to v zápase proti nacionalismu působícímu v obou národních kolektivech. Výbor obsahuje stati od jeho vstupu do literární publicistiky až do r. 1941, kdy se bojovalo proti nebezpečí zvenčí, představovanému hitlerovským nacismem, i proti ohrožení zevnitř, proti domácí reakci.

Komentáře ke knize
Ladislav Novomeský

Ladislav Novomeský, též Laco Novomeský , byl slovenský a československý básník, publicista a politik Komunistické strany Slovenska, člen skupiny DAV, pověřenec školství a osvěty a poslanec československých zákonodárných sborů, v 50. letech pronásledovaný v rámci čistek v KSČ, v 60. letech rehabilitovaný. Pocházel z rodiny krejčího Samuela Novomeského a Irmy roz. Příkopové. Rodiče se přestěhovali ze Senice do Budapešti, kde se narodil a absolvoval obecnou školu a gymnázium . Po roce 1919 se přestěhovali a ve studiu pokračoval v Senici a na učitelském ústavu v Modre, kde v roce 1923 odmaturoval. Začal působit jako učitel a zároveň se jako externí posluchač zapsal na Filozofickou fakultu Univerzity Komenského, kde ho zaujala literární a politická činnost. Začal pracovat jako redaktor časopisu Mladé Slovensko , který převzal po Jánu Poničanovi a aktivně působí ve skupině DAV. Vstoupil do komunistické strany a pracoval v tiskových orgánech KSČ - jako redaktor, pak odpovědný redaktor Pravdy chudoby, Proletárky a Munkasa v Ostravě, redaktor Rudého večerníčku v Praze. V roce 1922 zveřejňuje příští davista Ján Poničan článek Slováci a internacionalismus v témže roce vzniká Volné sdružení studentů socialistů Slovenska, ve kterém působí kromě Poničana i Okáli, Clementis, Siracký, Tomášik-Dumín - zveřejňují nejdříve v časopise Svojeť, později v revue Mladé Slovensko. Novomeský na DAV navázal kontakt právě přes Volné sdružení studentů socialistů ze Slovenska. V Praze se pak stal spolu s Urxem, Okálim, Clementisem a Poničanem součástí avantgardní levicové skupiny DAV . O DAVu Novomeský prohlásil: V roce 1927 je vězněn za tiskové přestupky a platí pokuty. Jak uvádí Štefan Drug, policejní agenti o Novomeském v hlášeních psali jako o nebezpečném komunistovi ...

Ludvík Patera

Patera, Ludvík, PhDr., CSc., nar.10.09.1927 v Hudlicích, byl český literární historik, vysokoškolský pedagog a odborný publicista. Je absolvent Filozofické fakulty UK v Praze. Už po skončení studia a během aspirantury vedl semináře ze slovenské literatury a brzy nato i přednášel. Od r. 1980 zbaven přednášek a vystavován nekvalifikované kritice vedení katedry. Před r. 1989 opět přednášel. V r. 1989 jmenován docentem slovenské literatury a do r. 1993 vedoucím katedry. Od r. 1993 v důchodu. - Zabýval se slovenskou literaturou. Od konce 50. let přispíval svými články do různých českých a slovenských časopisů, např. Česká literatura, Slovenská literatura, Slovenské pohlady, Romboid, Plamen, Impuls, Literární měsíčník ad. Doprovodil doslovy řadu slovenských autorů P. Jilemnického, A. Bednára, A. Plávky, Z. Zgurišky, uspořádal výbory ze slovenské literatury, psal skripta. Spoluvydavatel souboru statí českých a slovenských autorů o česko-slovenských vztazích Kontext české a slovenské literatury a sborníku Slovakistika na Filozofické fakultě UK. Autor monografie Alexander Matuška, dvou výborů statí ze svých studií Tradice a výboje slovenské literatury z roku 1983 a Hodnoty súčasnej slovenskej literatúry. Zemřel 3. 7. 2003 v Praze.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat