Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Bohyňa : tajné životy Marilyn Monroe

Anthony Summers

Smena | 1989


49 Kč 39 Kč

Stav:
Dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 471
Jazyky: slovensky
Překladatel: Braňo Hochel
Edice: 111. svazek ed. Eva 88x
Vydání: 1. vyd
ISBN: 073-065-89
Vydáno v: Bratislava
Náklad: 100 000 ks
Poznámka: obálka Karol Rosmány
Vystaveno: po 28. listopadu 2022 9:38
Číslo položky: 446107

Už veľa kníh sa napísalo o živote slávnej americkej herečky Marilyn Monroe. Životné osudy tejto rozporuplnej osobnosti sa znovu odvíjajú pred zrakmi čitateľov v rôznych žánrových podobách - od reportáží až po rozsiahle biografie. No literárne hodnoty týchto diel sú rôzne, veľmi odlišné. V mnohých prípadoch prevláda úsilie vytvárať lacné efekty zo senzačných objavov, pričom zjevne dochádza k výraznému narušeniu proporcionality medzi fikciou, skutočnosťou a výmyslom.
Kniha od anglického novinára Anthonyho Summersa je jednou z tých vzácnejších výnimiek literárneho spracovania životopisného materiálu Marylin Monroe, v ktorom prevláda seriózny prístup. Autor sitlivo vyhmatáva hranice medzi autentickým, potvrdeným javom a domnienkou, respektive polopravdou. Opiera sa o autentické výpovede autentických osôb, ale nepovyšuje jedny výpovede nad druhé, hľadá vzájomné súvislosti a konfrontuje jednotlivé názory, pohľady a predstavy. Takto vznikol portrét slávnej herečky, viacrozmerný, viacvrstevný, viacfarebný. Marilyn Monroe ožíva pred čitateľom ako žena plná paradoxov, ako symbol sexu, ktorý nenašiel šťastie v láske, ako herečka, ktorý bola vždy prestrašená, keď mala vystúpiť pred verejnosťou, ako žijúca legenda, umelo živený mýtus, za ktorým sa ukrýval psychický ztroskotanec.

Komentáře ke knize
Anthony Summers

Anthony Summers, spisovatel a televizní novinář, se narodil v roce 1942, v Anglii vystudoval Sherborne School a moderní jazyky na Oxford University, kde v roce 1964 promoval. Ještě jako student začal pracovat pro TV Granada v pořadu Svět v akci a po studiích nastoupil do redakce zpravodajství BBC. V následující dekádě se stal hlavním producentem nejdůležitějších britských zpravodajských pořadů 24 hodin a Panorama o hlavních politických událostech té doby ve Spojených státech, o válce ve Vietnamu a o událostech na Středním východě. Ve zvláštních televizních dokumentech se věnoval problémům Palestiny, obchodování s drogami, zavraždění Kennedyho a osudu poslední carské rodiny v Rusku. Propašoval kamery do Sovětského svazu, aby natočil jediný rozhovor s fyzikem-disidentem Andrejem Sacharovem, když v roce 1975 dostal Nobelovu cenu. Působí jako poradce četných televizních dokumentárních pořadů a píše do časopisů Vanity Fair a Talk. Anthony Summers žije se svou manželkou Robbyn Swan Summersovou upraveném převoznickém domku na břehu řeky Blackwater, nejbohatší lososí řeky v Irsku, se dvěma syny Colmem a Fionnem a dcerou Laurou. Z předchozího manželství má dva syny, Ronana a Sama Finna.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet