Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Basketbal : nové poznatky a zkušenosti z trenérské práce s družstvy všech výkonnostních úrovní

Emil Velenský, Světlana Bartošová

Olympia | 1987


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 283
Jazyky: česky
Ilustrátor: Marko Čermák, Zdenka Marvanová
Edice: Sport 21x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 30. května 2019 13:59
Číslo položky: 63635

Učební texty vznikly jako reakce na vývoj světového elitního basketbalu v období přelomu 20. a 21.století, tj. v období zhruba posledních patnácti až dvaceti let. Tento vývoj přinesl v pojetí herního výkonu celou řadu podnětů, které nelze přehlížet. Reflexe není hledána výlučně na úrovni zmiňované realizace sportovní hry, ale v otázce jak takové úrovně dosáhnout, v menší míře nároků - jak se k takové úrovni přiblížit. Teoretickým východiskem se v učebních textech stává pojednání o didaktickém procesu ve sportovních hrách. S přihlédnutím k novějším poznatkům a zjištěním v odborné literatuře je poukazováno na základní vztahy, které oboustranně vznikají mezi subsystémy tohoto procesu, tj. mezi žákem (hráčem), učitelem (trenérem) a učivem. Stěžejní otázka je kladena ve smyslu jak vytvářet podmínky pro učení basketbalu? Z konfrontace mezi pojetím didaktiky sportovních her a pojetím herního výkonu hráčů a družstev světové elitní úrovně následně vyplývá pokus o sestavení basketbalového učiva pro sportovní trénink dětí mládeže. Hlavní důraz je přičítán základům sportovní hry, tj. herním činnostem jednotlivce.

Komentáře ke knize
Emil Velenský

Emil Velenský byl československý basketbalista, mistr a vicemistr Evropy. Po skončení kariéry zůstal v basketbalovém prostředí jako trenér a pedagog na Institutu tělesné výchovy a sportu. Jako hráč týmu Sokol Pražský získal bronzovou medaili na mistrovství Československa 1949. Hrál za reprezentační družstvo Československa a v roce 1946 na evropském šampionátu v Ženevě získal zlatou medaili, když ve finálovém zápase s Itálií byl s 10 body druhým nejlepším střelcem týmu . O rok později na šampionátu v Praze skončil s týmem Československa na druhém místě. Byl s 83 body druhým nejlepším střelcem týmu. V letech 1955 až 1962 a v sezóně 1971/1972 byl trenérem ligového družstva Slavia VŠ Praha, se kterým v roce 1972 získal titul mistra Československa a hrál s ním Pohár evropských mistrů, v němž se probojovali do čtvrtfinálové skupiny. Jeho synem je PaedDr. Michael Velenský, Ph.D. vedoucí odd. basketbalu katedry sportovních her Fakulty tělesné výchovy a sportu, vnukem Mgr. Jakub Velenský nar. , oba basketbalisté. V roce 2004 byl uveden do Síně slávy českého basketbalu.

Světlana Bartošová

Odborná asistentka na Fakultě tělesné výchovy a sportu na UK Praha. Autorka článku o vysokoškolské přípravě tělovýchovných odborníků v Sovětském svazu. Autorka překladů z ruštiny.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více