Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Báječný svět

Jitka Škápíková, Viktor Preiss

Mladá fronta | 2006


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Část souboru: Báječný svět - Jitka Škápíková, Viktor Preiss (2006, Mladá fronta)
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 217
Jazyky: česky
Ilustrátor: Viktor Preiss
Vydání: 1
ISBN: 80-204-1548-3 978-80-204-1684-1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: so 17. listopadu 2018 17:44
Číslo položky: 45331

Druhá část rozhovorů z úspěšného rozhlasového seriálu Báječný svět Viktor Preiss si do Báječného světa zve nejen své herecké kolegy a přátele, ale také hosty z mnoha jiných uměleckých oborů. Jsou to setkání, na která se nezapomíná. V řadě obdobných cyklů rozhovorů zaujímá Báječný svět mimořádné postavení díky velmi uvážlivé volbě hostů a zejména také díky způsobu, kterým Viktor Preiss své hosty zpovídá. Svým výhradně spřízněným duším totiž klade poněkud jiné otázky, než by si mohl dovolit položit řadový, byť velmi poučený, novinář. Viktor Preiss se snaží své hosty vždy na úvod charakterizovat svěžím a výstižným esejem a často i půvabnou kresbou. Když se všechny rozhovory poskládají do knížky jako korálky na šňůrku, z jejich propojení a konfrontace vzniká velmi pestrý a zajímavý divadelní dějepis.

Komentáře ke knize
Jitka Škápíková

Mgr. Jitka Škápíková je česká scenáristka, spisovatelka a režisérka Původně studovala herectví na JAMU v Brně. Poté strávila čtyři roky v angažmá v tehdejším brněnském Státním divadle jako sólistka zpěvohry. Po revoluci se vrátila na akademii, ukončila studium herectví s titulem bakalář a plynule navázala studiem oboru Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika v ateliéru Prof. Antonína Přidala. Po promoci v roce 1996 nastoupila do Českého rozhlasu v Praze, kde pracovala až do roku 2010 jako dramaturg a redaktor dokumentárních a literárně-dramatických pořadů na stanicích Český rozhlas 3 – Vltava a Český rozhlas 2 – Praha. Od září 2010 krátce pracovala v nakladatelství XYZ. V její práci se pojila role dramaturgyně a režisérky zvukových knih. Od roku 2011 je ve svobodném povolání a stěžejní část její tvorby zaujímá režie audioknih pro vydavatelství OneHotBook. Je autorkou několika desítek adaptací i původních her pro děti i dospělé, realizovaných Českým rozhlasem, bezpočtu rozhlasových dokumentů, za které obdržela řadu cen v celostátních i mezinárodních soutěžích Zároveň soustavně a pravidelně spolupracuje s Českou televizí na pořadech různých žánrů pro děti i dospělé. Je autorkou scénářů několika divadelních inscenací převážně pro Divadlo Viola. Vydala několik knih v nakladatelstvích Mladá fronta, XYZ, Československý spisovatel a Malý princ.

Viktor Preiss

Viktor Preiss je český herec. Pochází z divadelnické rodiny, jeho matka Jindřiška Gabriela Preissová vystupovala v Dismanově dětském rozhlasovém souboru, s Českým pěveckým sborem, působila jako hlasatelka Československého rozhlasu i Československé televizi, na divadle jako členka zájezdového Vesnického divadla. Dětství prožil v pražském Karlíně. Vystudoval říčanské gymnázium, během studia psal a kreslil do školního časopisu, věnoval se recitaci a účinkoval v ochotnickém kroužku. Vystudoval divadelní fakultu AMU , absolvoval rolí Franciho ve hře Františka Langra Periferie, kterou režíroval Jan Kačer. Na DAMU se seznámil s herečkou Janou Drchalovou-Preissovou, s níž se po studiích oženil a vychoval s ní syny Jana a Martina, který se rovněž věnuje herectví. Herectví Viktora Preisse se opírá o zvládnutou techniku, mozek, pestrost výrazových prostředků a civilní projev. Je mnohostranným profesionálem v nejlepším smyslu slova. Divadelní pouť nastoupil v roce 1969 v Městských divadlech pražských, kam byl pozván ředitelem Otou Ornestem. Začínal po boku herců, jakými byli Josef Bek, Lubomír Lipský, Irena Kačírková, Marie Rosůlková, Svatopluk Beneš, Jaroslava Adamová, Václav Voska a další. V MDP vystupoval např. v rolích: Bartoloměj Věchýtek ve Veselých paničkách windsorských , Orfeus v Euridice , Valentin ve Dvou šlechticích z Verony , Kryštof Wren v Pasti na myši , Emil v Únosu Sabinek , Faust v Dürrenmattově Urfaustovi . Po nuceném odchodu Oty Ornesta z Městských divadel pražských nastoupilo divadlo éru muzikálu. Viktor Preiss se stal na mnoho repríz Janošíkem v inscenaci Malované na skle , Fredem v Chicagu či Sanchem v muzikálu Muž z kraje la Mancha (režie Richard Mihula...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat