Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Alfréd Radok : Zpráva o jednom osudu

Zdeněk Hedvábný, Zdeněk Hedbávný, Alfréd Radok

Národní divadlo | 1994


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 401
Jazyky: česky
Ilustrátor: Věra Caltová
Vydání: 1
ISBN: 80-7008-043-4
Vydáno v: Praha
Náklad: 5 000 ks
Vystaveno: st 19. července 2017 16:41
Číslo položky: 14600

Kniha Zdeňka Hedbávného Alfréd Radok: Zpráva o jednom osudu je první monografická práce o jednom z největších divadelníků, jehož jméno bylo nadlouho vyškrtnuto z českých kulturních dějin. K rekonstrukci těžké a složité životní a umělecké dráhy člověka, narozeného v první roce 1. světové války, postiženého hned na počátku u mělecké dráhy rasovými zákony za německé okupace a na vrcholu uměleckých sil vyhnaného ze země okupací Československa, shromáždil autor Zprávy množství neobyčejně poutavého vzpomínkového i dokumentárního materiálu. Z konfrontace režisérových autentických textů (deníkových záznamů, teoretických úvah, korespondence) se vzpomínkami jeho příbuzných a spolupracovníků, dobovými ohlasy jeho práce a komentářem, který nezapře oddaný osobní autorův vztah k tématu, vyrůstá portrét Radokovy osobnosti, kořenů i tématických linií jeho díla a především celoživotního zápasu o jeho uskutečnění. Čtenář může nahlédnout do dětství A. Radoka očima jeho mladšího bratra Emila, režiséra a spolutvůrce Laterny magiky, uvidět inscenaci Zlatého kočáru pohledem tehdejšího studenta divadelní vědy, básníka Josefa Topola, přihlížet vzniku dalších inscenací prostřednictvím někdejších Radokových režijních asistentů Jana Kačera a Václava Havla apod. Autor přibližuje čtenáři bezprostředně atmosféru doby a Radokův zápas o prosazení vlastní umělecké pravdy v poměrech totalitních režimů se tak objevuje nejen ve své individuálnosti, ale i jako součást širšího zápasu o svobodu uměleckou i občanskou, jehož výsledkem byla i "hvězdná chvíle" českého divadla 60. let. Čtenářsky poutavá kniha tak přerůstá své tematické vymezení, není jen "zprávou o jednom osudu", ale i významným příspěvkem k poválečné kulturní historii naší země.

Komentáře ke knize
Zdeněk Hedvábný

Narozen 8. 5. 1936 v Praze, zemřel 16. 12. 2003 tamtéž. Dramaturg Divalda P. Bezruče v Ostravě a Národního divadla v Praze, vedoucí odborný pracovník Divadelního ústavu v Praze, divadelní novinář, publicista, pedagog a překladatel divadelních her z ruštiny. Autor divadelních dramatizací, rozhlasové hry a spoluautor pamětí L. Peška.

Alfréd Radok

Narozen 17.12.1914 v Kolodějích u Týna nad Vltavou, zemřel 22.4.1976 ve Vídni. Herec, režisér, dramatizace, emigrant po 1968.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu