Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

11 stíhací- "Invazní" - o lidech a letadlech z letiště "Korea" v letech 1951 až 1993 v dokumentech, fotografíích [sic] a vzpomínkách : k 55. výročí založení 11. stíhacího leteckého pluku. : o lidech a letadlech z letiště "Korea" v letech 1951 až 1993 v dokumentech, fotografíích [sic] a vzpomínkách : k 55. výročí založení 11. stíhacího leteckého pluku

Stanislav Vystavěl

Svět křídel | 2006


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 359
Jazyky: česky
Vydání: 1. vyd
ISBN: 80-86808-26-2 (váz.)
Vydáno v: Cheb
Vystaveno: st 3. listopadu 2021 14:02
Číslo položky: 238886

Autorovo dílo je logickým pokračováním „Říkali mu KOREA“ – jeho prvotiny o dnes už zrušeném žateckém letišti. Řada zmíněných útvarů působila na letišti často jen krátkou dobu. 11. slp zde sloužil od prosince 1951 až do zrušení v r. 1993 a tak je dobře, že se autor “vrátil“ k podrobnému zpracování jeho minulost. Pro čtenáře je dobře, že v nezbytném rozsahu využil unikátní archivní dokumenty, ale především dal dostatek prostoru vzpomínkám pamětníků. (Zvolená forma odpovídá určitě i představám vydavatele, protože knížka tak mů-že zaujmout široký okruh čtenářů – „znalých“ i laiků). Tímto pojednáním o 11. slp, díky rozsahu, symbiose věcnosti, velikého množství fotografií i vypravěčského stylu a hlavně nadhledu dokázal přiblížit nejen významné události, ale i zdánlivě všední příběhy lidí. Zdokumentoval běžný “život“ útvaru, éru “Tygří letky“, působení Display teamu MiG-29, ale i okamžiky smutné – nechybí úplný přehled těch, kterým chybělo to jediné přistání! Nezapomněl na žádnou tzv. třídní ani pro-fesní skupinu u pluku. Je až neuvěřitelné, jaké množství fotografií se podařilo autorovi sehnat – jsou zde fotografie VŠECH velitelů pluku, jednotlivých letek za celou éru existence a také množství unikátních fotografií, které poskytli vlastníci ze svých fotoalb.

Komentáře ke knize
Stanislav Vystavěl

Rodák z Hané, z vesnice nedaleko Otaslavic. Ve 4 letech mu zemřel otec a tak veliký vliv na jeho životní postoje a budoucí vztah k letectví měl strýc, pracující na letišti ve Stichovicích. Po ukončení základní školy se vyučil montážním zámečníkem v Uničovských strojírnách, kde pracoval až do základní vojenské služby, kterou sloužil v Žatci, u útvaru pozemního zabezpečení navigace na odloučeném stanovišti. Po vojně nastoupil do NHKG Ostrava, při zaměstnání vystudoval strojnickou průmyslovku a působil až do roku 1970 jako inspekční technik. V letech 1970 – 1975 "změnil" profesi a pracoval jako zámečník a svářeč na menších stavbách. V říjnu 1975 nastoupil do Ferony a 15 let v kategorii D vedl údržbu závodu. Od r. 1990 se mohl vrátit do stavu THP, postupně vedl technický odbor, technický úsek a po odchodu ředitele závodu pro logistiku jej vystřídal. Po 27 letech u firmy a ve 64 letech odešel do důchodu. Celou profesní dráhu byl strojařem a nejblíže měl ke zvedacím zařízením.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více