Stav: |
Dobrý, označení technické knihovny, občas podtrháno tužkou vtextu
|
Dostupnost: | Skladem pro e-shop |
Vazba: | Pevná |
Počet stran: | 454 |
Jazyky: | česky |
Edice: | Řada potrav. lit. 1x, 3. svazek ed. Obecná chemická technologie 1x |
Vydání: | 1. vyd. |
Vydáno v: | Praha |
Vystaveno: | čt 11. dubna 2024 7:18 |
Číslo položky: | 815120 |
Potravinářský průmysl přešel po osvobození od řemesla k vědecky řízené velkovýrobě. Na její úkoly připravuje, u nás poprvé, tato učebnice. Zabývá se enzymy, vitamíny, mikrobiologií, konzervací potravin, kvasným průmyslem, průmyslem sacharidů, technologií ovoce a zeleniny, mléka, tuků i masa.
Josef Dyr byl česky chemik, profesor kvasné chemie a technologie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Jejím druhým rektorem byl v období 1953-1955. Zabýval se problematikou produkční mikrobiologie a kvasnou chemií. Jeho synem je Prof. Ing. Jan Evangelista Dyr, DrSc. V roce 1952 mu byla udělena státní cena I. stupně za vyřešení problému výroby důležitých rozpustidel a za zavedení do praxe.
Autor, brněnský rodák a moravský patriot byl zakladatel moderního konzervárenství u nás. Byl profesorem VŠCHT kde založil katedru konzervárenské technologie. Specializoval se zejména na otázky konzervace rostlinných produktů, především ovoce a zeleniny, problematiku konzervace potravin živočišného původu . Dožil se vysokého věku a byl odborně aktivní až do své smrti.
Objednávkám nad 699 Kč
Sběratelské kusy i knižní novinky
A s radostí
Za hotové a s vlastním odvozem