Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Sinfonien Nr. 4 Und 5

Ludwig van Beethoven, NBC Symphony Orchestra, Arturo Toscanini

ETERNA | 1975

Kategorie:

199 Kč

Stav:
NM
/
VG+
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vydáno v: Německá spolková republika
Poznámka: Minimum vlásečnic, lehce opotřebený obal
Vystaveno: po 12. září 2022 14:32
Číslo položky: 398477

- Sinfonie Nr. 4 B-dur Op. 60
A1 - Adagio - Allegro Vivace 9:50min
A2 - Adagio 8:40min
A3 - Allegro Vivace 4:55min
A4 - Allegro Ma Non Troppo 7:00min
- Sinfonie Nr. 5 C-moll Op. 67
B1 - Allegro Con Brio 7:10min
B2 - Andante Con Moto 8:50min
B3 - Allegro 12:55min
B4 - Allegro

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven byl klíčovou postavou na přechodu mezi klasicismem a romantismem v západní umělecké hudbě. Narodil se 16. prosince 1770 v německém Bonnu, hudební nadání projevil již v raném věku a zpočátku ho učil jeho otec Johann van Beethoven. Později studoval u Christiana Gottloba Neefeho, který mu ve dvanácti letech pomohl vydat první skladbu. Ve svých dvaceti letech se Beethoven přestěhoval do Vídně, kde studoval u Josepha Haydna a získal si pověst klavírního virtuosa.

Arturo Toscanini

Arturo Toscanini byl italský dirigent, jeden z nejznámějších hudebníků konce 19. a první poloviny 20. století. V různých fázích své kariéry byl hudebním ředitelem divadla La Scala v Miláně, Metropolitní opery v New Yorku, vedoucím New York Philharmonic Orchestra a Symfonického orchestru newyorského rozhlasu . Arturo Toscanini už od útlého věku projevoval hudební vlohy. Rodiče byli nemajetní, otec byl krejčí, ale podporovali jeho touhu věnovat se hudbě. Toscanini studoval nejprve externě na konzervatoří v Parmě, kde získal základy hudební teorie a kompozice. Od jedenácti let se učil hrát na violoncello a klavír, ale stále více ho přitahovalo dirigování. Ve škole sestavil malý orchestr a napsal několik skladeb. Konzervatoř absolvoval s pochvalou v r. 1885 a stal se violoncellistou Velké operní společnosti. Profesionální kariéru započal v Brazílii jako cellista v orchestru putovní opery. Jako dirigent debutoval 26. července 1886 v Rio de Janeiru, když soubor odmítl hrát pod vedením dosavadního dirigenta; mladý Toscanini tehdy provedl zpaměti operu Aida, což se setkalo s nadšeným ohlasem publika. Na zájezdu pak řídil dalších 18 oper. V roce 1887 se vrátil do Itálie, ovšem jako cellista, když hrál v milánské La Scale na světové premiéře Verdiho Othella. Stále více se však prosazoval jako dirigent a během dalších let řídil řadu operních představení. Zpočátku se věnoval italské tvorbě, např. měl velký podíl na úspěchu při premiéře Leoncavallových Komediantů v roce 1892. Později uvedl v Itálii několik oper Richarda Wagnera, jehož hudbu velmi obdivoval: Bludný Holanďan a Tannhäuser v r. 1894, Soumrak bohů v r. 1895. V roce 1896 vedl symfonický orchestr v Turíně. V únoru dirigoval premiéru Pucciniho Bohémy a potom další neoperní koncerty. Dostal nabídku na místo uměleckého ředitele a dirigenta divadla La Scalla v Miláně, ale místo přijal až po delším váhání. 26. prosince 1898...

NBC Symphony Orchestra

Founded: 1937 - New York, USA Disbanded: 1954 This was a fabled orchestra specially constituted by David Sarnoff, chairman of RCA for conductor Arturo Toscanini. Offering the highest salaries of any orchestra at the time and a 52-week contract, NBC attracted top orchestral musicians: 21 of them were former section leaders of other orchestras. Artur Rodzinski was hired to train and mold the Orchestra to impeccable standards in anticipation of the leadership of Arturo Toscanini. The Orchestra took the air under Toscanini on Christmas day, 1937. It was immediately ranked as one of the world's great orchestras, famed for its precise and lean sound. It made numerous classic recordings for RCA, sometimes recording as the "RCA Victor Symphony," including the famous recording of Richard Rodgers' Victory at Sea , and worked with famous conductors such as Leopold Stokowski . Arturo Toscanini led the Orchestra for 17 years. Toscanini retired after his April 4, 1954, concert. Much to his distress, NBC laid the Orchestra off after that. Most of its members reassembled as the "Symphony Of The Air", which went on to charter its own distinguished, if brief, path to fame. "Symphony Of The Air" finally disbanded in 1963.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu