Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Svět na talíři, aneb, Co chutná od Grónska po Filipíny : recepty světové kuchyně

Vladimír Miltner

Academia | 1996


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 246
Jazyky: česky
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-200-0559-5 (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 13. května 2021 10:56
Číslo položky: 181678

Co chutná od Grónska po Filipíny
Na sedm stovek receptur z rozličných národních kuchyní shromáždil ve své nejnovější knize badatel Vladimír Miltner. Ač profesí indolog, osvědčil na jejích stránkách pochopení pro kulinářské zvyklosti a chutě nejen indického subkontinentu, ale také mnoha jiných koutů světa včetně Čech. Najdeme tu návod, jak uvařit kokosový milagutannír typický pro Srí Lanku, stejně jako grónský recept na nadívané pstruhy, ovocné kuře po lichtenštejnsku, kazachstánský králičí pilaf či jablkový koláč, jak jej připravují v Estonsku.
Kniha je - jak už to praktických kuchařek bývá - rozčleněna podle typů pokrmu. Úvod patří pochopitelně polévkám; následují jídla masitá i bezmasá, přílohy, saláty, omáčky a sladkosti.
Závěrečná kapitola je zaměřena na nápoje.
Autor se v průvodní eseji o kulinářství pasoval na kandidáta věd kuchařských, čemuž při podrobnějším ohledání publikace rádi uvěříme. Jednotlivé recepty jsou podány stručně, výstižně, s pochopením pro praktickou stránku.

Komentáře ke knize
Vladimír Miltner

Vladimír Miltner byl jedním z předních českých indologů. Navštěvoval gymnázium v Karlových Varech. Již v té době studoval hindštinu a urdštinu. Po maturitě nastoupil na Karlovu univerzitu do oboru indická filologie a indologie. Nejdříve pracoval v jazykové škole, později nastoupil jako pracovník ČSAV. V roce 1967 začal své tříleté působení na univerzitě v Paříži. Když byl nucen odejít z politických důvodů z ČSAV, pracoval chvíli jako kuchař a poté se uplatnil jako redaktor časopisu 100+1 ZZ a překladatel. Po pádu komunistického režimu se vrátil na akademickou půdu ČSAV. Zemřel za nevyjasněných okolností v Indii na cestě po řece Ganze. Zabýval se především indologií se zřetelem na hindštinu, staroindickou erotiku, medicínu a jídlo. Publikoval anglicky i česky. Překládal ze sanskrtu, páli, hindštiny, maráthštiny, bradžštiny, hindaví, urdštiny, bengálštiny a angličtiny.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více