Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Malá kniha o velkých bunkrech - Největší pevnostní stavby světa 1918-1945

Martin Dubánek, Pavel Lach

Mladá fronta | 2013


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 293
Jazyky: česky
Vydání: 1. dotisk
ISBN: 978-80204-2632-1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: út 20. července 2021 13:30
Číslo položky: 208017

Další kniha významného českého „bunkrologa“ Martina Dubánka představuje největší pevnostní objekty vybudované v letech 1918-1945 jak v Československu, tak především v cizině, včetně zámoří. Jedná se o první ucelenější pokus o zpracování tohoto tématu. Čtenář se zde může setkat s největšími pevnostmi pohraničního opevnění, které představovaly zpravidla dělostřelecké tvrze budované v Československu, Francii, Německu, Itálii a Belgii. Nesrovnatelně většími objekty však byly pobřežní baterie dalekonosných děl na pobřeží Atlantiku a Tichého oceánu. K největším objektům se řadí úkryty pro štábní vlaky v Polsku a Francii a gigantické úkryty pro ponorky a rychlé čluny, které za války vyrostly v Norsku, Německu a především ve Francii. Nechybí ani protiletadlové věže, které zároveň sloužily jako úkryty pro civilní obyvatelstvo, a obří velitelská stanoviště pro Hitlera a jiné pohlaváry třetí říše. V neposlední řadě jsou v knize představeny bunkry pro odvetné zbraně V2 a V3.

Komentáře ke knize
Martin Dubánek

Mgr. Martin Dubánek. Narozen v Ústí nad Orlicí. Absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2000 archivář Vojenského ústředního ústavu - Vojenského historického archivu Praha, kde působí v rámci oddělení novodobých fondů a sbírek. Zabývá se především opevněním a historií vojenské techniky po roce 1945. V letech 1994 - 2010 aktivně činný v Muzeu československého opevnění v pěchotním srubu K-S 5 "U potoka". Autor má více než 300 odborných článků publikovaných v řadě domácích i zahraničních časopisů.

Pavel Lach

Narozen v Liberci. Vystudoval SPŠSE v Liberci, spolumajitel společnosti PROVYS CZ, s.r.o., Jablonec nad Nisou, vyrábějící jednoúčelové stroje a automatizovaná montážní zařízení. Je členem KVH Praha a KVH Náchod, pro který jeho společnost sponzorsky vyrábí repliky dobového vybavení a přispívá tak k rekonstrukci objektů čs. těžkého opevnění na Náchodsku - zejména muzejních objektů N-S 82 "Březinka" a N-S 84 "Voda" . Přes 10 let se věnuje studiu a expedicím po evropských a světových stálých fortifikacích od barokních bastionových pevností až po moderní železobetonová opevnění.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu