Stav: |
Mírně opotřebená, prvních pár stran volně, zašlé, kompletní
|
Dostupnost: | Skladem pro e-shop |
Vazba: | Pevná, převazba |
Počet stran: | 415, [XVI] |
Jazyky: | česky |
Vydání: | 14., rozšíř. vyd. s rozpočty a ilustracemi |
Vydáno v: | Hradec Králové |
Vystaveno: | út 23. dubna 2024 12:38 |
Číslo položky: | 825391 |
Zlatá úsporná kuchařka vyšla poprvé v roce 1926 a od té doby se dočkala patnácti vydání. Byla jednou z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších kuchařek v období první republiky. Při jejím současném vydání jsme do textu zasahovali minimálně. Aktualizovali jsme pouze pravopis a modernizovali slovosled, doplnili výčet surovin, kde nebylúplný, a opravili evidentní chyby originálu. Jen ve zcela výjimečných případech jsme nahradili slovo používané autorkou slovem jiným, a to pouze tehdy, kdy původní výraz měl už dnes jiný význam.
Anuše Kejřová se narodila roku 1874 jako Anna Nápravníková v Kralupech nad Vltavou. Byla velmi činorodá a podnikavá, a proto se kromě psaní kuchařek věnovala i dalším činnostem. Na přelomu minulého století se stala majitelkou koncesované školy kuchařské, kterou v roce 1910 založila a kde také sama vyučovala. Kromě toho učila vaření i na dívčí měšťanské škole a dívčím lyceu v Hradci Králové. Dále také pořádala “kočovné” kuchařské a hospodářské kurzy určené mladým dívkám, které měly zájem se kromě vaření naučit i správnému hospodaření v domácnosti. V roce 1905 napsala a poprvé vydala knihu s názvem “Úsporná kuchařka – Zlatá kniha malé domácnosti”, v níž zužitkovala své bohaté zkušenosti.
Objednávkám nad 699 Kč
Sběratelské kusy i knižní novinky
A s radostí
Za hotové a s vlastním odvozem