Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Záhadný nesmrtelný : [3 dramatická díla Heinricha von Kleista s komentářem]

Heinrich von Kleist, Adolf Scherl, Slávka Scherlová

Mladá fronta | 1980


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 518, 40 obr. příl
Jazyky: česky
Překladatel: Jindřich Pokorný
Edice: 354. svazek ed. Máj 823x
Vydání: 1. vyd
Vydáno v: Praha
Náklad: 15 000 ks
Poznámka: obálka Clara Istlerová
Vystaveno: čt 14. dubna 2022 9:38
Číslo položky: 315442

Tři nejvýznamnější hry německého básníka, prozaika a dramatika, z nichž první (Rozbitý džbán, 1808) je veselohra o stárnoucím záletném rychtáři, druhá (Katynka z Heilbronnu, 1810) je rytířská hra o ženě, jejíž cit není spoután společenskými ohledy, a třetí (Princ Bedřich Homburský, 1811) líčí střetnutí svobodomyslného jedince s reakční prušáckou disciplínou. Dramata provází řada autentických materiálů, poznámky z deníku pomyslného režiséra, fotografie inscenací a poznámkový aparát.

Komentáře ke knize
Heinrich von Kleist

Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist byl německý dramatik, lyrický básník a publicista jeden z čelních představitelů raného německého romantismu. Roku 1811 spáchal sebevraždu společně se svou milenkou Henriettou Vogelovou.

Adolf Scherl

Adolf Scherl byl český teatrolog, divadelní historik a kritik a muzikolog. Jeho badatelský zájem se zaměřil především na dvě oblasti: starší divadlo od doby baroka po ranou etapu národního obrození a na meziválečnou avantgardu. Svojí divadelně-historickou prací se podílel autorsky a redakčně na velkých historických a lexikografických projektech. Narodil se v Praze v rodině JUDr. Adolfa Scherla, úředníka České průmyslové banky. Matka byla vnučkou Ferdinanda Náprstka, rodina měla divadelní tradice. Zájmem Adolfa Scherla byla v mládí zvláště hudba, studoval hru na klavír a kytaru. Maturoval v roce 1944 na reálném gymnáziu a krátce působil jako technický úředník. Od roku 1945 začal studovat muzikologii u prof. Josefa Huttera na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a později přestoupil na studium estetiky u prof. Josefa Mukařovského. Účastnil se divadelního semináře . Na škole se také seznámil s Jindřichem Honzlem, který tam přednášel. Ten pozval Adolfa Scherla ke spolupráci na časopisu Otázky divadla a filmu, kde pak Scherl poprvé publikoval. V roce 1946 vstoupil do KSČ. V roce 1948 se stal asistentem v semináři estetiky na fakultě, na podzim roku 1949 se stal tajemníkem děkana, avšak v roce 1951 musel z fakulty i z KSČ odejít pro „byrokratismus a pravicovou úchylku“. Rigorózní zkoušky na fakultě složil dodatečně až během vojenské základní služby. . V roce 1953 se vrátil do Prahy a působil ve svobodném povolání a věnoval se divadelní kritice. V roce 1957 jej vyzval prof. František Černý ke spolupráci v nově založeném Kabinetu pro studium českého divadla v Ústavu pro českou literaturu ČSAV . Ve skupině prvních...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat