Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Pohádky Václava Říhy : pro malé čtenáře

Václav Říha, Václav Tille

Státní nakladatelství dětské knihy | 1969


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 293
Jazyky: česky
Ilustrátor: Cyril Bouda
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 28. září 2020 15:38
Číslo položky: 117709

Kniha obsahuje pohádky naší země, ale i z cizích krajů a dokonce si některé Říha vymyslel sám. Historie některých příběhů sahá hluboko do naší historie. Jsou zde pohádky, o kterých jsme nikdy neslyšeli například Rýbrcoul nebo Berona a naopak krásná zpracování těch nejznámnějších jako třeba Popelky nebo Růženky. Některá slova jsou ponechaná v nářečí, proto je na konci knihy slovník. Do děje nás vtáhnou krásné ilustrace Cyrila Boudy.

Seznam pohádek:
Učená moucha, Kohout a liška, Myší sněm, Sloni a myši, Vojsko v močálu, Šakal a havran, Slepý slon a šakal, Modrý šakal, Lev a kocour, Lev a zajíc, Osel s kopím, Liška a havran, Pavián a medvěd, Had a žáby, Liška soudcem, Jelen a ježek, Koza a ježek, Liška a beduín, Oráč a liška, Had, Zvířátka a Petrovští, Divné zvíře, Tři práce, Čertova bab, Provázek od počasí, Selské desatero, Robota, Císař vandrovník, Sen, Výměnkář, Zlatý chléb, Osudové kolo, Staré sedlo, Ptáček pro štěstí, Ubrousku, přistroj se, Smrt kmotra, Facír Pipán, Krejčí hrdina, Nebojsa, Honza v zakletém zámku, Sedlák pán, Rýbrcoul, Lidojed, Pohádka o jednom ševci, co měl dva psíky žluté jezevčíky, Ach, Jan, O věrném koníkovi, Tátoš, U jedubaby, Spící zámek, Milan a Velenka, O princi Janovi a dívce Janě, Chytrá dívka, Lenka, Dvě Mařičky, Lidka, Růženka, Lada, Mariana, Bolenka, Berona, Povídka o krásné panně Liliáně, Popelka, Povídka o princezně ze severu, Lidumilka - ztracená princezka, Rajnold Divosyn, vysvoboditel tří provdaných sester, Bílá kočka, Zemiráj.

Komentáře ke knize
Václav Říha

Václav Tille byl knihovník, učitel, literární kritik a český spisovatel. Používal také pseudonym Václav Říha. Narodil se v rodině ředitele školy. Absolvoval gymnázium, pak filosofickou fakultu Karlovy university v Praze a další v Innsbrucku, studia zakončil doktorátem. Pak vykonával práci v pražské univerzitní a olomoucké studijní knihovně. Následoval pobyt na univerzitě v Paříži. V roce 1903 habilitoval a v letech 1921-1937 byl řádným profesorem srovnávacích dějin na Karlově universitě. Stal se členem Rotary klubu, Evropského literárního klubu, Československé Intelektuální Unie, v roce 1925 je spoluzakladatelem PEN klubu. V roce 1925 se stal členem Mezinárodní akademické unie. Uveřejnil řadu divadelních a literárních kritik v Národních listech, Venkově, Prager Presse a dalších novinách i časopisech. Vytvořil velmi mnoho srovnávacích studií u umění scénickém, mimickém, kriticky rozebíral tvorbu povídkovou, pohádkovou a zabýval se i dalšími obory české i cizí literatury a knihovnictví. Při psaní pohádek použil pseudonym V. Říha, odborné články podepisoval často různými zkratkami a značkami. Dr. Václav Tille redigoval od roku 1902 knižnici pro mládež Žeň z literatur.

Václav Tille

Václav Tille byl knihovník, učitel, divadelní a literární kritik a český spisovatel. Používal také pseudonym Václav Říha. Narodil se v rodině profesora reálného gymnázia v Táboře, Antonína Tilleho, a jeho ženy Marie, rozené Eisensteinové. Babička z otcovy strany pocházela z rodu Nádherných z Borutína. Václav Tille absolvoval gymnázium, pak filosofickou fakultu Karlovy university v Praze a další v Innsbrucku, studia zakončil doktorátem. Později vykonával práci v pražské univerzitní a olomoucké studijní knihovně. V té době působil také jako revizor sbírek knihovny Národního muzea . Následoval pobyt na univerzitě v Paříži. V roce 1903 habilitoval a v letech 1921–1937 byl řádným profesorem srovnávacích dějin na Karlově universitě. Stal se členem Rotary klubu, Evropského literárního klubu, Československé Intelektuální Unie, v roce 1925 je spoluzakladatelem PEN klubu. V roce 1925 se stal členem Mezinárodní akademické unie. Uveřejnil řadu divadelních a literárních kritik v Národních listech , Venkově, Prager Presse a dalších novinách i časopisech. Vytvořil velmi mnoho srovnávacích studií u umění scénickém, mimickém, kriticky rozebíral tvorbu povídkovou, pohádkovou a zabýval se i dalšími obory české i cizí literatury a knihovnictví. Při psaní pohádek použil pseudonym V. Říha, odborné články podepisoval často různými zkratkami a značkami. Dr. Václav Tille redigoval od roku 1902 knižnici pro mládež Žeň z literatur. a mnoho dalších a mnoho dalších, všechny pod pseudonymem V. Říha.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu