Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Vážení zákazníci, od 2:45 bude na webu probíhat údržba, stránka bude zhruba 1 hodinu nedostupná. Za komplikace se omlouváme.

Můj život a mé filmy

Jean Renoir

Academia | 2004


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 277, [24] obr. příl
Jazyky: česky
Překladatel: Tereza Horváthová
Vydání: Vyd. 1.
ISBN: 9788020012289
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Michaela Blažejová
Vystaveno: po 9. ledna 2023 12:33
Číslo položky: 470867

Vzpomínky francouzského filmového režiséra Jeana Renoira, autora slavných filmů jako je Nana, Děvčátko se sirkami, Noc na křižovatce, Velká iluze, Pravidla hry, Člověk bestie, Muž z jihu, Řeka ad. Jean Renoir, syn slavného impresionisty Augusta Renoira, se od malička pohyboval ve vypjatém uměleckém prostředí, a také později, při práci na svých filmech, kolem sebe soustředil nejlepší francouzské i světové herce a filmové tvůrce své doby. Ve svých vzpomínkách se podrobně vrací k šťastnému dětství, k prvním filmovým režiím, k setkáním s herci a umělci, kteří ho nejvíc ovlivnili, ale i k méně šťastnému americkému údobí za války a po válce. Jeho kniha je nejen fascinujícím dokumentem doby, ale i jedinečným záznamem Renoirových filmových postupů a tvůrčích metod a velmi osobitých názorů tohoto velkého umělce.

Komentáře ke knize
Jean Renoir

Jean Renoir byl francouzský a později americký režisér, scenárista, producent, herec a spisovatel. Jako filmový režisér a herec natočil více než čtyřicet filmů od dob němé éry až po konec 60. let. Jako spisovatel napsal biografii svého otce v knize Renoir, My Father . Jean Renoir se narodil v roce 1894 ve čtvrti Montmartre v Paříži. Jeho matka Aline Charigot stávala jako modelka jeho otci Augustu Renoirovi, vzali se v roce 1890. Jean Renoir je pokřtěn v roce 1896 v kostele Saint-Pierre de Montmartre v Paříži. Jeho kmotrou je Jeanne Baudot a jeho kmotrem Georges Durand-Ruel. Po střední škole se Jean Renoir od roku 1912 angažuje v armádě. Na počátku první světové války, v roce 1914, slouží Renoir jako četař u 3. perutě francouzského 1. regimentu přezdívaného "régiment de dragons" . Jeho nadřízeným je v té době kapitán Louis Bossut, který mohl Renoirovi posloužit jako model pro postavu kapitána Boëldieua ve Velké iluzi. V dubnu 1915 je při letu nad Alpami v Alsasku zasažen do stehenní kosti, což u něj způsobí doživotní kulhání. Nakonec se díky profesorovi Laroyennovi z Lyonu vyhne amputaci této končetiny. Během pobytu v nemocnici v Besançonu v červnu 1915 se dozvídá o smrti své matky v nemocnici v Nice. Po návratu do Paříže tráví čas po boku svého otce a pařížská kina navštěvuje až dvacetpětkrát za týden. Mezi jeho oblíbené filmy v té době patří například filmy Charlieho Chaplina. Roku 1916 se opět vrací na frontu a slouží v letectvu, kde zranění nohy není překážkou. Je přidělen k průzkumné letce a učí se zde fotografovat. V roce 1920 se Jean Renoir stěhuje do francouzského Cagnes a bere si jednu z žen, které stály modelem jeho otci Andréu Heuschlingovou. Jean, který z ní chce udělat filmovou hvězdu, píše scénář pro film Catherine, který financuje ze svých zdrojů a režii přenechává Jeanu Dieudonnéovi. Andrée Heuschling se nechává přejmenovat na Catherine Hessling. Výsledný film je pro Renoira...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat