Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Klíč našich ryb, obojživelníků a plazů PODPISY AUTORŮ

Sergej Hrabě, Evžen Opatrný, Ota Oliva

Státní pedagogické nakladatelství | 1974

Kategorie:

249 Kč 224 Kč

Stav:
Dobrý
, podpis obsahuje podpis či autorskou dedikaci
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná
Počet stran: 346
Jazyky: česky
Edice: Pomocné knihy pro žáky 127x, Pomocné knihy pro žáky, (Státní pedagogické nakladatelství) 4x
Vystaveno: po 19. prosince 2022 12:32
Číslo položky: 461450

Do klíče zařadili autoři pouze ty druhy, jejichž výskyt je na našem území spolehlivě doložen. Systematické části publikace předchází popis zevních znaků ryb, způsob jejich určování podle klíče a postup při usmrcování a konzervaci ryb, obojživelníků a plazů pro vědecké účely. Podle ilustrovaného klíče je možno určit na 80 druhů ryb a kruhoústých obratlovců (mihulí) a 30 druhů obojživelníků a plazů.

Komentáře ke knize
Ota Oliva

Prof. RNDr. Ota Oliva, CSc. se narodil 8. 12. 1926. O přírodu se začal zajímat již v útlém mládí. Ve věku devíti let uveřejnil ve Vesmíru článek o vose a o rok později o rosničce. Na gymnáziu měl již zcela vyhraněný zájem o akvaristiku a teraristiku. Účastnil se dění v pražských spolcích Leknín a Prvním spolku přátel akvarií a terrarií a v r. 1943 se setkal v akvaristickém obchodě v Praze na Smíchově s prof. Dr. O. V. Hykešem, který se stal jeho stálým rádcem. V témže roce publikoval první odborný článek o chovu Geophagus gymnogenys v Akvaristických listech. Jako zvlášť aktivní akvarista byl zván do výborových schůzí Prvního spolku, kde se blíže seznámil s hydrobiologem doc. J. Hrbáčkem. Na doporučení prof. Hykeše se po maturitě zapsal na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. V roce 1950 promoval na revizi našich ryb se zřetelem k pohlavnímu dimorfismu, v r.1958 obhájil kandidátskou dizertační práci z ekologie ryb středního Polabí a v r.1964 se habilitoval ze systematiky a ekologie ryb české oblasti. Od r. 1963 byl samostatným vědeckým pracovníkem a později vedoucím oddělení zoologie obratlovců Katedry systematické zoologie PF UK. Od faunistiky ryb a obojživelnílů vedla jeho vysoce aktivní vědecká dráha k ekologickým aspektům a k anatomii ryb, zvláště k výzkumu okohybných svalů , se zřetelem k jejich funkčně anatomickému a fylogenetickému vývoji a významu. Vědeckou i životní dráhu skončil jako profesor zoologie Přírodovědecké Fakulty UK v Praze. Ota Oliva byl nejen vynikajícím českým ichtyologem mezinárodní úrovně, čestným členem Kanadské ichtyologické společnosti, doživotním členem Herpetologické společnosti v Londýně, členem hlavního výboru České zoologické společnosti, členem Polské zoologické společnosti ve Wroclavi, Koperníkovy společnosti v Krakově, zoologické společnosti v Londýně, Indické zoologické společnosti v New Delhi, Indické národní akademie věd, autorem mnoha vědeckých a odborných spisů a knižních publikací, ale působil i jako člen mnoha red...

Sergej Hrabě

Narozen 16.7.1899 v Moskvě, zemřel 29.3.1984 v Brně. RNDr., DrSc., profesor zoologie, ichtyolog, práce a redakční činnost v oboru, odborný překladatel z ruštiny.

Evžen Opatrný

Narozen 3. 12. 1935 v Praze, zemřel 2008 v Olomouci.. Doc. RNDr., CSc., zoolog, práce z oboru, též autor prací z geologie, biologie a ekologie.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet