Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Encyklopedie českých klášterů

Pavel Vlček, Petr Sommer, Dušan Foltýn

Libri | 1997


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 782
Jazyky: česky
Vydání: 1
ISBN: 80-85983-17-6
Vydáno v: Praha
Vystaveno: st 30. března 2022 12:18
Číslo položky: 306440

Kniha představuje vůbec první pokus o souhrnný přehled české monastické architektury od středověkých počátků po josefinské reformy a výběrově zahrnuje i 19. a 20. století. Početný autorský kolektiv různorodého zaměření (archeologové, historici, historici umění, památkáři atd.) přinesl v řadě případů zcela nové poznatky vyplývající z dosud nepublikovaných stavebně historických průzkumů či archeologických výzkumů. I různé profese tří hlavních autorů (historik umění, archeolog a historik) umožnily širší postižení souvislostí, třebaže se kniha zaměřuje předně na architektonický vývoj. Kniha, která se dočkala už dvou dotisků, zároveň zvítězila v anketě historiků o knihu roku. Stejný autorský kolektiv pak připravuje na rok 2003 rozšířenou Ilustrovanou encyklopedii českých klášterů ve velkém formátu. Úvodní kapitoly seznamují čtenáře s různými druhy řeholního života a jeho dějinami v Čechách. Další jsou zaměřeny především na architektonický vývoj, který se způsobem řeholního života úzce souvisel. Proto jsou podoby a vývoj řeholních domů ilustrovány na pozadí jednotlivých řádů či kongregací, jejichž přehled obsahuje další kapitola. Základ encyklopedie však tvoří hesla všech lokalit vznikajících od uvedení prvních řeholních komunit do Čech až po josefínské reformy, doplněné ještě výběrově o část mladších domů z 19. a 20. století. Obsahuje na 340 hesel, které se týkají i dávno zaniklých komunit či jen pokusů o vytvoření takových společenstev. Každé heslo doplňuje soupis základní literatury týkající se příslušné lokality. Nezbytné odborné výrazy vysvětluje samostatný slovníček. Knížka obsahuje v závěru i podrobný seznam literatury, mapku s vyznačením příslušných lokalit a také rejstřík osobností, které se podílely na monastické architektuře. Text doplňuje na 400 ilustrací, zčásti dobové kresby, zčásti půdorysy nových archeologických výzkumů, přičemž platí, že i řada vyobrazení je zde publikována poprvé. První vydání této publikace se umístilo na 1.-2. místě ankety historiků časopisu Dějiny a současnost o nejlepší historickou knihu roku 1997.

Komentáře ke knize
Pavel Vlček

Pavel Vlček je český historik umění specializující se zejména na dějiny architektury. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze . Studia ukončil v roce 1974 obhajobou práce Francesco Caratti. V témže roce po složení rigorózní zkoušky získal titul PhDr. Poté pracoval v různých zaměstnáních v památkové péči a v muzeích . Od roku 1981 pracoval jako samostatný historik umění Pražského střediska památkové péče. V letech 1988–1992 pracoval jako projektant, později vedoucí projektant ve Státním ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů . Od roku 1992 působí jako vysokoškolský pedagog, později docent na Fakultě architektury ČVUT v Praze, od roku 2010 profesor pro obor dějiny architektury a ochrana památek. Na částečný úvazek pracuje od roku 1992 i jako vědecký pracovník v Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky.

Petr Sommer

Petr Sommer je český historik a archeolog, ředitel Centra medievistických studií Akademie věd České republiky a Univerzity Karlovy v Praze. Odborně se zabývá církevní archeologií a středověkou duchovní kulturou. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor prehistorie-dějepis. Pracoval jako archeolog ve Východočeském muzeu v Pardubicích a později v Muzeu hlavního města Prahy. V roce 1976 začal pracovat v Archeologickém ústavu ČSAV, kde rovněž po dvě volební období zastával funkci ředitele. V současnosti působí jako ředitel Centra medievistických studií Akademie věd České republiky a Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2015 člen Učené společnosti ČR V roce 2017 mu bylo uděleno nejvyšší české vědecké ocenění – Národní cena Česká hlava 2017.

Dušan Foltýn

Dušan Foltýn je český historik, monasteriolog, specializující se na kulturu a umění středověku. V roce 1991 absolvoval obory historie a filosofie na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jeho oficiální Curriculum Vitae sestává z dosud prošlých pracovišť. Působil od 1991 na oddělení starší české a evropské filozofie Filozofického ústavu AV. Od 1997 na oddělení středověku Archeologického ústavu AV ČR. Od 2001 oddělení starší české a evropské filozofie Filosofického ústavu AV ČR a od 2002 dodnes pracuje pro Filosofický ústav v Centru medievistických studií CMS AV ČR a UK v Praze a přednáší regionální historii na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Dále vyučuje předmět Řeholní řády a kongregace na Katolické teologické fakultě.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více