Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Čtyři stati o TGM

Vasil Kaprálek Škrach, Josef Fischer, Volfgang Jankovec, Vasil K Škrach, V Pacák, Jos Fischer, J Jankovec

Dělnické nakladatelství | 1947


49 Kč 45 Kč

Stav:
Dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Brožovaná s obálkou
Počet stran: 78
Jazyky: česky
Ilustrátor: Ladislav Svášek, obálka
Vydání: 1. vyd
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 26. května 2023 13:03
Číslo položky: 558616

Dvě stati z r. 1933, dvě z r. 1934. Stať "O socialistickém realismu" upozorňuje na nemoc buržoasie na zoologický individualismus, jímž nakazila celý svět a který stále ještě v lidech žije a působí. - V stati "O próze" rozlišuje jednak poživačného čtenáře minulosti od sovětského čtenáře, který již nepotřebuje pozlátko laciných příkras a hledanou květnatost slovního obrazu. Na slohu A. Bělého, Petrova-Vodkina, Gladkova i Panferova dokazuje, jak i uznaní autoři v touze po původnosti dovedou někdy kazit ruský jazyk. - Podobně brojí stať "O jazyce" proti slovům cizopasným a nesmyslným a doporučuje lásku a šetrný poměr k materiálu, z něhož je kniha vystavěna.- Čtvrtá stať "O literární technice" vyvozuje, že jak proletariát, tak spisovatelé žijí dosud v myšlenkovém světě, jenž je jim veskrze třídně nepřátelský. Proto musí dnešní spisovatel přistupovat s přísnou pozorností ke všem pojmům, jichž užívají hrdinové jako povídek a románů.

Komentáře ke knize
Vasil Kaprálek Škrach

Vasil Kaprálek Škrach, vlastním jménem Vasil Škrach, křtěný Vasil Leopold, příjmení Kaprálek po manželce, 14. června 1891, Prostějov – 28. května 1943, Berlín-Plötzensee) byl český filozof, překladatel, archivář a sociolog, osobní knihovník, archivář a literární tajemník Tomáše Garrigua Masaryka. Vystudoval gymnázium v Prostějově a klasickou filologii a filozofii na filozofické fakultě české části Karlo-Ferdinandovy univerzity. V letech 1919–1937 pracoval jako osobní tajemník a archivář T. G. Masaryka, editor a vydavatel jeho spisů; mezi léty 1924–1931 byl i redaktorem Masarykova sborníku. V roce 1939 se zapojil do odboje, v roce 1940 byl zatčen a v roce 1943 popraven.

Josef Fischer

Josef Ludvík Fischer byl filosof a sociolog, esejista, kritik a publicista. Josef Ludvík Fischer se narodil v Praze, ale jako syn lesníka strávil dětství na Šumavě. Vystudoval třeboňské gymnázium a po maturitě na Filozofické fakultě Karlovy univerzity češtinu, němčinu a filozofii. Po 1. světové válce pracoval Josef Ludvík Fischer v Univerzitní knihovně v Praze, ale pro své levicové názory byl přeložen do Státní knihovny v Olomouci. Zde založil pobočku Jednoty filozofické, pracoval ve Společnosti pro současnou kulturu, přispíval do mnoha časopisů např. Var, Sociologická revue aj. Od roku 1927 jako docent sociologie přednášel Josef Ludvík Fischer na univerzitě v Brně, kam se později přestěhoval. Pracoval v Levé frontě a spoluřídil časopis Index. Německou okupaci přečkal Josef Ludvík Fischer v ilegalitě v Holandsku. Po válce působil jako profesor na brněnské filozofické fakultě a v roce 1946 se jako profesor a první rektor podílel v Olomouci na obnovení tamní univerzity. V roce 1956 se vrátil na univerzitu do Brna a v roce 1960 byl penzionován. V roce 1967 se vrátil k vědecké práci na Karlově univerzitě, v roce 1968 přednášel na univerzitě v Olomouci a od roku 1970 byl v důchodu.

Volfgang Jankovec

Narozen 10.10.1896 v Plzni, popraven 20.12.1944 v Berlíně . Profesor obchodní akademie, redaktor, učebnice angličtiny, publikace z oboru ekonomiky a politiky, básně.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více