Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Pařížský Šanson

Charles Aznavour, Jacques Brel, Léo Ferré

Supraphon, Gramofonový Klub | 1966

Kategorie:

399 Kč 270 Kč

Stav:
VG+
/
VG+
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vydáno v: Československo
Poznámka: Drobné vlásečnice, drobné škrábance, lehce opotřebený obal, původní příloha
Vystaveno: pá 2. července 2021 11:18
Číslo položky: 201773

A1 - Charles Aznavour: Donne Tes 16 Ans (Dej Mi Svých Šestnáct Let)
A2 - Charles Aznavour: Au Clair De Mon Ame (Ve Svitu Mé Duše)
A3 - Charles Aznavour: Jolies Momes De Mon Quartier (Děvčátka Z Mé Čtvrti)
A4 - Charles Aznavour: Trop Tard (Je Příliš Pozdě)
A5 - Jacques Brel: Les Bourgeois (Buržousti)
A6 - Jacques Brel: Jef
A7 - Jacques Brel: Les Bonbons (Bonbóny)
A8 - Jacques Brel: Mathilde
B1 - Léo Ferré: T'es Chouette (Jsi Půvabná)
B2 - Léo Ferré: Thank You Satan (Děkuji Ti, Satane)
B3 - Léo Ferré: Paname (Paříž)
B4 - Léo Ferré: Merde A Vauban (Hrom Do Vaubana)
B5 - Léo Ferré: Les Poetes (Básníci)
B6 - Léo Ferré: Franco La Muerte (Smrt Francovi!)

Charles Aznavour

Charles Aznavour byl francouzsko-arménský zpěvák, skladatel a herec, proslulý svým výrazným tenorovým hlasem a přínosem pro žánr chanson française. Aznavour se narodil 22. května 1924 v Paříži ve Francii a jeho kariéra trvala více než 70 let, během nichž složil více než 1 000 písní v několika jazycích a prodal více než 100 milionů desek po celém světě. Jeho hudba se dotýkala různých témat od lásky a melancholie až po sociální otázky.

Jacques Brel

Jacques Brel , byl belgický šansoniér, písničkář, básník, herec a režisér. Narodil se v Belgii v rodině soukromého podnikatele, který vlastnil továrnu na karton. Studoval jen s malým zájmem o školu . Mladý Jacques Brel se aktivně zajímal o amatérské divadlo. Později vystudoval řečtinu, latinu a obchodní právo. Předpoklad, že jednou převezme rodinnou textilní továrnu, se nikdy nenaplnil, práce obchodníka a podnikatele ho prakticky nikdy nezajímala. V roce 1951 si vzal za ženu Thérèse Michielsen, řečenou „Miche“ a koncem téhož roku se jim narodila dcera Chantal. Od roku 1952 skládal své první písně, které zpíval nejprve v rodinném kruhu nebo v bruselských kabaretech. Již v této době v sobě skrýval onu sílu, a to jak ve svých textech, tak ve své osobité interpretaci. Jeho rodině se tyto pokusy vůbec nelíbily a v žádném případě jej nepodporovala v jejich pokračování. On však vytrval a v roce 1953 vydal svůj první singl. Poté opustil Brusel a sám se vydal do Paříže, na pozvání Jacquese Canettiho, objevitele nových talentů, který pracoval u Philipsu a vlastnil kabaret Les trois baudets. Jeho rodina mu odmítla půjčit další peníze, narodila se jeho druhá dcera France. Byla to léta největších problémů. V roce 1955 za ním přijela jeho žena s dětmi a usadili se v Montreuil. Vydal své první dlouhohrající album. Zpíval pro křesťanské organizace, a tak jej Georges Brassens začal přezdívat „abbé Brel“ – s velkou dávkou humoru, neboť byli přátelé. V roce 1956 se setkal s pianistou Françoisem Rauberem, který jej od té doby doprovázel a staral se o aranžmá jeho písní. V roce 1957 se setkal s dalším pianistou Gérardem Jouannestem, který jej potom výhradně doprovázel na scéně, zatímco François Rauber s ním pracoval ve studiu. Postupně si vytvořil své publikum a získal první úspěchy. V roce 1957 obdržela jeho druhá deska Velkou cenu Akademie Charles Cros. Koncem roku 1958 měl první úspěch v pa...

Léo Ferré

Léo Ferré byl francouzský básník a šansoniér monegaského původu. Během své kariéry, která trvala téměř půl století, vydal přes čtyřicet dlouhohrajících desek. Narodil se v Monaku, kde jeho otec pracoval jako vedoucí kasina, od dětství zpíval v chrámovém sboru, studoval na církevní škole, roku 1939 absolvoval Institut d'études politiques de Paris. Za války sloužil u alžírských střelců, v roce 1945, kdy pracoval v Radio Monte Carlo, se seznámil s Édith Piaf a na její radu začal působit jako písničkář v Paříži. Ve své tvorbě kombinoval hudbu s mluveným slovem, využíval také zvuk symfonického orchestru, který sám dirigoval, často zhudebňoval poezii autorů jako François Villon, Charles Baudelaire, Guillaume Apollinaire nebo Louis Aragon . Otevřeně se hlásil k anarchismu, na Charlese de Gaulla napsal posměšnou píseň „Mon General“. Jeho významnými skladbami jsou „Jolie Môme“, „C’est extra“ a „Avec le temps“. Byl mu udělen Řád čestné legie, který však odmítl přijmout.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více