Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Zväzky a záväzky - Výber zo statí a článkov - 1945-1950 : zv. 5 - Výber zo statí a článkov : 1945-1950

Ladislav Novomeský

Pravda | 1972

Kategorie:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 419
Jazyky: slovensky
Edice: 5. svazek ed. Publicistika 0x
Vydání: 1. vyd
ISBN: 75-105-72
Vydáno v: Bratislava
Náklad: 3 000 ks
Vystaveno: út 15. prosince 2020 12:33
Číslo položky: 136114

Pôsobivé, účinné a umelecky dokonalé bolo básnické slovo Ladislava Novomeského. A rovnako pôsobivé, ako aj politicky účinné ostáva aj jeho slovo politika, novinára a verejného činiteľa. Po rokoch boja proti kapitalistickému spoločenskému systému, proti reakčným prúdom v živote i v umení, po boji proti fašizmu vstúpil Novomeský roku 1945 na dráhu aktívneho budovateľa nového života u nás, života narušeného druhou svetovou vojnou, ktorú rozpútalo hitlerovské Nemecko.

Ladislav Novomeský bol od oslobodenia člen Predsedníctva ÚV KSS, povereník školstva a osvety, poslanec Slovenskej národnej rady a Národného zhromaždenia a v týchto funkciách neúnavne pracoval pre rozvoj Slovenska a celej republiky, ktorá sa dala na cestu výstavby ľudovej demokracie. Toto úsilie sa prejavilo v mnohých revolučných premenách i v oblasti slovenskej kultúry. Svedčia o tom mnohé jeho prejavy, state a články zaradené do prvého zväzku, ktorý nesie pre toto obdobie príznačný názov „Zväzky a záväzky". Novomeský svojím perom opäť zasahuje do mnohých problémov nového života. Robí tak pri rozličných príležitostiach, pri ktorých vyzýva k tvorivým činom socialistickú inteligenciu, pozýva k spolupráci všetkých čestných občanov štátu, kritizuje vážne omyly starej a novej reakcie a vyslovuje nekompromisný súd nad fašizmom, cudzím i domácim.

Záber L. Novomeského do oblasti politiky a kultúry bol široký. Veď roky 1940—1950 boli rokmi hlbokých premien, rokmi obetavej, budovateľskej a niekde aj kriesiteľskej úlohy. V tomto období nebol čas na slovo básnika, no o to mocnejšie znelo slovo kultúrneho politika, ktorý nadviazal v novej fáze našich dejín na prácu strany z čias boja proti buržoázii a fašizmu, na prácu skvelej generácie DAVu, na pokrokový odkaz dejín a národnej kultúry. Publicistika L. Novomeského je aj príhlasom k týmto tradíciám, je opäť novým slovom oddaného komunistu veci strany a spoločenského pokroku, je napokon aj odpoveďou na otázky našej cesty od oslobodenia vlasti Sovietskou armádou k Februárovému víťazstvu pracujúcich a veľkému rozbehu po ňom.

Komentáře ke knize
Ladislav Novomeský

Ladislav Novomeský, též Laco Novomeský , byl slovenský a československý básník, publicista a politik Komunistické strany Slovenska, člen skupiny DAV, pověřenec školství a osvěty a poslanec československých zákonodárných sborů, v 50. letech pronásledovaný v rámci čistek v KSČ, v 60. letech rehabilitovaný. Pocházel z rodiny krejčího Samuela Novomeského a Irmy roz. Příkopové. Rodiče se přestěhovali ze Senice do Budapešti, kde se narodil a absolvoval obecnou školu a gymnázium . Po roce 1919 se přestěhovali a ve studiu pokračoval v Senici a na učitelském ústavu v Modre, kde v roce 1923 odmaturoval. Začal působit jako učitel a zároveň se jako externí posluchač zapsal na Filozofickou fakultu Univerzity Komenského, kde ho zaujala literární a politická činnost. Začal pracovat jako redaktor časopisu Mladé Slovensko , který převzal po Jánu Poničanovi a aktivně působí ve skupině DAV. Vstoupil do komunistické strany a pracoval v tiskových orgánech KSČ - jako redaktor, pak odpovědný redaktor Pravdy chudoby, Proletárky a Munkasa v Ostravě, redaktor Rudého večerníčku v Praze. V roce 1922 zveřejňuje příští davista Ján Poničan článek Slováci a internacionalismus v témže roce vzniká Volné sdružení studentů socialistů Slovenska, ve kterém působí kromě Poničana i Okáli, Clementis, Siracký, Tomášik-Dumín - zveřejňují nejdříve v časopise Svojeť, později v revue Mladé Slovensko. Novomeský na DAV navázal kontakt právě přes Volné sdružení studentů socialistů ze Slovenska. V Praze se pak stal spolu s Urxem, Okálim, Clementisem a Poničanem součástí avantgardní levicové skupiny DAV . O DAVu Novomeský prohlásil: V roce 1927 je vězněn za tiskové přestupky a platí pokuty. Jak uvádí Štefan Drug, policejní agenti o Novomeském v hlášeních psali jako o nebezpečném komunistovi ...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet