Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Život Salvadora Dalího

Ian Gibson

BB art | 2003


299 Kč 179 Kč

Stav:
Velmi dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 679
Jazyky: česky
Překladatel: Gisela Kubrichtová
ISBN: 80-7341-116-4
Poznámka: obálka Jan Matoška
Vystaveno: st 21. prosince 2022 10:19
Číslo položky: 462803

Nový životopis od Iana Gibsona je nejnáročnější a nejdůkladnější studie o Dalím, jaká byla dosud napsaná, a je cenným klíčem k jeho děsivým obrazům, jež otřásly světem. Autor čerpá z rozsáhlého původního bádání i z nedávno objevených pramenů a představuje nám troufale odlišný portrét této rozpolcené postavy. Využívá literární stránku Dalího kariéry – jeho objemné korespondence, románu, básní a esejů, a přehodnocuje dva zásadní vztahy jeho života: k Federiku Garcíovi Lorkovi a k jeho nevyzpytatelné, smyslné ženě Gale. Dalí v nás vzbuzuje smíšené pocity – hluboký obdiv k jeho obrazům a psanému slovu, respekt k jeho odbojnosti, potěšení z jeho wildeovské duchaplnosti, nudu svým křiklavě extravagantním kníratým zevnějškem, odpor mnoha věcmi, které dělal, o jeho podpoře Frankova režimu ani nemluvě. Vyčerpávající biografie surrealistického umělce, který zachytil imaginaci dvacátého století.

Z Dalího hlediska je Ian Gibson autorem, kterého mu byl čert dlužen. Je to proto, že nikdy nepřijme jediné slovo, které tento velký mystifikátor řekl nebo napsal, aniž by je důkladně probádal a ověřil, a kde to bylo možné, nechal si je i ústně potvrdit. Staví tak do zcela jiného světla četné Dalího deníkové záznamy, které mnohdy byly dost daleko od pravdy. Projevuje se také jako fundovaný kritik s jasně vyhraněným úsudkem.

Komentáře ke knize
Ian Gibson

Ian Gibson je španělský romanista, hispanista a vysokoškolský pedagog irského původu, jenž získal v roce 1984 španělskou státní příslušnost. Žije ve Španělsku. Pochází z metodistické rodiny. V roce 1960 ukončil studium francouzské literatury na Trinity College v Dublinu, posléze vyučoval španělskou literaturu na Královské univerzitě v Belfastu a na univerzitě v Londýně . Ve svojí literární tvorbě se zaobírá především klasickou španělskou literaturou, je autorem prací o básníku Federicu Garcíi Llorcovi, který se stal středobodem jeho života, či autobiografie o katalánském malíři Salvadoru Dalím, s nímž se i osobně setkal. Účastnil se také prvního neúspěšného hledání doposud neznámého hrobu zemřelého básníka F. G. Llorcy. Je také autorem svojí autobiograficky laděné knihy, Aventuras ibéricas, ve které se doznává ke svojí ornitologické vášni. Jeho ornitologický zájem budily např. husy divoké.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu