Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Zakladatelé myšlení - Platón, Aristoteles, Augustinus

Richard Mervyn Hare, Jonathan Barnes, Henry Chadwick

Svoboda | 1994


199 Kč

Stav:
Dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou + ochranný obal
Počet stran: 315
Jazyky: česky
Překladatel: Karel Berka
Vydání: 1. vyd
ISBN: 80-205-0363-3 (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 25. května 2023 14:14
Číslo položky: 557899

Platón, Aristoteles, Aurelius Augustinus — tři jména z dějin filosofie, tři filosofové, zakladatelé myšleni. R. M. Hare, J. Barnes a H. Chadwick, tři profesoři, tři britští světové uznávaní znalci antického filosofického myšlení nás přitažlivou formou, srozumitelné a s lehkým humorem seznamují se životem, dílem a učením těchto velkých myslitelských osobností antiky. I naši čtenáři tak mohou posoudit souvislosti obou základních zdrojů evropské kultury a vzdělanosti — řecké pohanské antiky a křesťanské patristiky, a poznat, že mezi rozumem a vírou, filosofií a teologií neexistuje tak nepřekonatelná propast, jak se snad — v důsledku společenského vývoje u nás — dříve mohli domnívat.

,,Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost," napsal spisovatel G. Orwell. Každá generace, která se snaží pochopit své místo v dějinách a uvědomit si, na co navazuje a kam směřuje, se vrací do blízké i té nejvzdálenější historie. Pouto mezi minulostí a přítomností není samozřejmě vždy stejně pevné a bezprostřední, ale jsou oblasti, v nichž je závislost na minulosti očividná — a mezi ně patří filosofie ...

Komentáře ke knize
Richard Mervyn Hare

Richard Mervyn Hare byl anglický filozof, jehož etické teorie byly vlivné především v průběhu druhé poloviny 20. století. Narodil se 21. března 1919 v Backwellu v Somersetu a po studiích zakončených na Balliolově koleji v Oxfordu se dobrovolně přihlásil v průběhu 2. světové války do armády. Po pádu Singapuru padl do japonského zajetí a tyto zkušenosti měly trvalý a podstatný vliv na jeho filosofické názory. Po skončení války se vrátil do Oxfordu, kde působil jako profesor etiky až do roku 1983, kdy přešel na University of Florida jako profesor filosofie a zde setrval do roku 1994. Zemřel v Ewelme v Oxfordshire dne 29. ledna 2002 poté, co utrpěl sérii mozkových příhod.

Jonathan Barnes

Britský autor prací z oboru filozofie a dějin filozofie, zejména antické a raně křesťanské.

Henry Chadwick

Britský teolog, kněz anglikánské církve, historik, vysokoškolský učitel, hudebník a spisovatel. Autor publikací se zaměřením na dějiny raného křesťanství.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat