Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Vznik Československé republiky 1918 : programy, projekty, perspektivy

Jan Galandauer

Svoboda | 1988


49 Kč 39 Kč

Stav:
Dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 344
Jazyky: česky
Edice: Členská knižnice 487x
Vydání: 1
ISBN: 978-80-254-8655-9
Vydáno v: Praha
Náklad: 18 200 ks
Vystaveno: st 15. března 2023 15:54
Číslo položky: 518650

Vznik Československé republiky v r. 1918 je významným mezníkem v historii našich národu. Po staletích cizí habsburské nadvlády „stanul národ československý mezi národy svobodnými“ a začal konečně vést loď svých osudů samostatně. Okolnosti samotného vzniku ČSR byly již nejednou předmětem zájmu buržoazních i marxistických historiků, události kolem 28. října 1918 jsou detailně zmapovány a zhodnoceny. Co však tomuto datu předcházelo? V jakých myšlenkových proudech a názorových střetech se rodila budoucnost Čechů a Slováků? Jaké programy, přání a perspektivy měly vůdčí osobnosti a kdo za nimi stál?

Tyto a mnohé další otázky si klade J. Galandauer ve své převážně teoreticky zaměřené práci. Zkoumá, stručně řečeno, vývoj českého politického programu v letech první světové války. Sleduje, co tehdejší bohatě politicky diferencovaná společnost od války očekávala, jak na ni reagovala, jak se během války měnily její postoje vůči habsburské monarchii, jaké panovaly představy o státoprávním, sociálním i hospodářském poválečném uspořádání. Vývoj českého politického programu ostatně zrcadlí převratné historické proměny, jimiž svět v letech 1914 až 1918 prošel, zaznamenává i hluboký odraz světodějné události r. 1917 — VŘSR.

Autor usiluje o co nejúplnější postižení myšlenkových projektů — realizovaných i nerealizovaných. Přináší nové, či alespoň z nezvyklého úhlu
zkoumané názory např. na státoprávní uspořádání, jak se jevilo v plánech Kramářových či Masarykových, na problematiku začlenění Slovenska do budoucí republiky, na řešení sociálních i národnostních otázek, na problém národnostních menšin atd. atd.

K usnadnění čtenářovy orientace ve spleti názorů a programů připojil J. Galandauer k publikaci výběr z nejdůležitějších dokumentů dané doby. Vzhledem k tomu, že jde převážné o dokumenty nepříliš dostupné a přitom velké informativní ceny, lze předpokládat, že i ony přispějí k úspěchu této neobyčejně zajímavé práce.

Komentáře ke knize
Jan Galandauer

Jan Galandauer je český historik zaměřený na období přelomu 19. a 20. století v habsburské monarchii a Československu. Vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde později též přednášel. Do roku 1966 byl vědeckým pracovníkem Muzea Klementa Gottwalda, poté až do roku 1990 působil v Ústavu dějin socialismu, resp. Ústavu marxismu-leninismu. Pro léta 1990–2002 se jeho působištěm stal Historický ústav Armády ČR – Památník odboje. Byl členem redakčních rad periodik Husitský Tábor a Historie a vojenství. V "Rudém Právu" dne 14. září 1987 vyšel jeho obsáhlý článek k padesátému výročí úmrtí prvního prezidenta republiky T.G. Masaryka s fotografií Masaryka a Gorkého, za jejich prázdninového pobytu na ostrově Capri. Předmětem jeho specializace jsou politické dějiny pozdní habsburské monarchie, okolnosti vzniku Československa a odboj za první světové války. Kromě toho se věnuje problematice historických tradic. Nemalou část jeho díla představují biografie a početná je jeho popularizační tvorba v rámci žánru literatury faktu. V anketě časopisu Dějiny a současnost o nejlepší historickou knihu zvítězila v roce 2002 jeho publikace o bitvě u Zborova. Jeho matkou byla básnířka Jarmila Urbánková.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více