Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Věda to je určitě, ale o čem? : kapitoly z psychologie

Jan Kosek

Baset | 2003


99 Kč 49 Kč

Stav:
Mírně opotřebená
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná
Počet stran: 173
Jazyky: česky
Vydání: Poznání
ISBN: 80-7340-130-4 (v knize neuvedeno : brož.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 19. prosince 2022 9:32
Číslo položky: 461230

Máme-li pochopit, proč se v téže situaci chová jeden tak a druhý onak, proč se někdo stane přesvědčeným rasistou a jiný stejně přesvědčeným celoživotním filantropem, proč někdo dbá tolik na své oblečení, zatímco jiný by nejradši všude chodil v teplácích, poskytuje nám (a také sociologii, právu, medicíně atd.) psychologie cenné poznatky. Při jejich využívání bychom však neměli zapomínat na to, že bez znalosti se snadno mohou stát samoúčelnými, a tak nás zavést do slepé uličky.

Kapitola zabývající se dějinami oboru mapuje cestu, kterou psychologie (zpočátku jako součást náboženství, filosofie či medicíny) ušla od nejstarších dob až po současnost. Nejvíce prostoru věnuje autor zakladatelským osobnostem moderní psychologie (Wundt, James, Freud, Jung aj.), stranou pozornosti ale nenechává ani antické filosofy (Platón, Aristotelés), křesťanské myslitele (sv. Augustin) nebo představitele východních náboženství (Buddha, Lao-c´).

Kniha je napsána velice svěžím jazykem a obsahuje celou řadu názorných příkladů z každodenního života, které umožní čtenáři, aby se naučil lépe odhalovat psychologický smysl té či oné situace, a dostal se tak pod povrch často zdánlivě nepochopitelného chování a jednání svých bližních i sebe sama.

Kniha je určena jak studentům, tak široké čtenářské veřejnosti.

Komentáře ke knize
Jan Kosek

Jan Košek byl český fotbalový útočník. S fotbalem začínal jako chlapec v letenském kroužku Victoria a roku 1900 mu bylo dopřáno nastoupit proti druhému týmu vinohradské ČAFC. Tehdy o něm Národní listy napsaly: „za letenský kroužek Victoria hráli někteří členové prvního mužstva, z nichž zvláště panu Koškovi podařilo se míč třikráte prohnati goalem vinohradské ČAFC…”. Hrával i za akademické gymnázium, poté za letenský kroužek Union Letná, aby pak roku 1903 zakotvil pevně ve Slavii. Byl vynikajícím střelcem a duší i velitelem týmu a uměl mužstvo vyhecovat a strhnout k mimořádnému výkonu. Jeho specialitou bylo jednak střílet góly velkou silou přímo z voleje nebo střely z jeho kopaček končily v síti poté, co řítící se Košek napaloval míč v přímém běhu, protože uměl vždy neuvěřitelnou silou přesně zasáhnout těžiště balonu. Krátký čas hrál i za AC Spartu . V roce 1905 byl opět ve Slavii. Vrcholnou formu měl v roce 1906, kdy v Praze prohráli i angličtí profesionálové ze Southamptonu 0:4, když tři branky dal sám tento vynikající střelec. K jeho slávě patrně trochu pomohly v té době ne tak kvalitní obrany, ale přesto mu jeho fotbalové umění lze jen těžko upřít. V roce 1911 vedl českou reprezentaci jako kapitán v amatérském mistrovství Evropy, hrál mj. ve vítězném finále v Roubaix Čechy – Anglie 2:1. Do konce roku 1913 sehrál celkem 296 zápasů a nastřílel 804 branky. Byl výborným sprinterem, v roce 1905 zaběhl 100 m v obdivuhodném čase 11 sekund. Závodní činnosti zanechal předčasně a předčasně také zemřel. Byl pohřben na Vinohradském hřbitově.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat