Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Vánoční knížky

William Makepeace Thackeray

Odeon | 1996

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 303
Jazyky: česky
Překladatel: Radoslav Nenadál
Vydání: V tomto uspořádání vyd. 1
ISBN: 80-207-0529-5 (váz.)
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Miloš Novák
Vystaveno: pá 5. února 2021 11:23
Číslo položky: 150801

Kniha obsahuje čtyři povídková vyprávění a jednu pohádku, která anglický viktoriánský klasik psal pravidelně od roku 1848 vždy u příležitosti vánočních svátků.
V prvním příběhu nazvaném "Bál u paní Perkinsové" zachytil Thackeray atmosféru snobského plesu, která mu zároveň dala možnost podat charakteristiku tehdejší měšťácké smetánky. Autor zde také uvedl na scénu postavu populárního hulvátského Ira, který naprosto jednoznačně neuznává pravidla tehdejšího společenského chování. Oproti tomu "Naše ulice" vykresluje charakteristiku některých postaviček londýnské čtvrti, zatímco "Dr. Birch a jeho mladí přátelé" těží především z některých autorových vzpomínek na školní léta. "Kickleburyovi na Rýně" jsou pak obrazem snobské anglické rodinky, která neopouští své návyky a zvylosti ani na cestách v cizině. Kniha je ukončena pohádkou "Růže a prsten", v níž Thackeray dokázal spojit jemný humor s poezií fantaskního světa. Všechny tyto autorovy "Vánoční knížky" jsou pak doplněny jeho ilustracemi, jež společně s textem dnes tvoří klasickou symbiózu, která znovu a neomylně přivolává půvab a kouzlo viktoriánských časů.

Komentáře ke knize
William Makepeace Thackeray

William Makepeace Thackeray byl anglický romanopisec a žurnalista. Za jeho stěžejní dílo je považován román Jarmark marnosti , který satiricky zobrazoval britskou společnost 19. století. Thackeray se narodil v Kalkatě v Indii, kde jeho otec Richmond Thackeray pracoval pro britskou Východoindickou společnost. Ve věku 5 let Williama poslali jeho rodiče zpět do Anglie, kde se mu mělo dostat odpovídajícího vzdělání. Studium začal ve školách v Southamptonu a Chiswiku, dále v Charterhouse School a konečně na Trinity College v Cambridgi, odkud odešel bez dosažení akademického titulu v roce 1830. Po nějaké době, kterou strávil cestami po kontinentě , se vrátil do Londýna, kde chtěl studovat právo. Ve věku 21 let ovšem zdědil dostatečně velké množství peněz, které mu mohlo zajistit pohodlnou existenci do konce života a tak studia opět zanechal. Začal se věnovat investicím, podpoře různých periodik , studoval v Paříži umění . 20. srpna 1836 se oženil s Isabellou Gethin Shaw, se kterou měl 3 dcery . V roce 1840 se u Isabelly projevila duševní choroba, přinejmenším jednou se pokusila o sebevraždu, do konce svého dlouhého života zůstala nemocná. Od roku 1837 žila rodina opět v Londýně, kde Thackeray pracoval jako novinář, publikoval v časopise Fraser’s . O něco později začal publikovat i v časopise Punch. Finanční zajištění a určité stálé místo v novinářském světě mu přinesla série satirických článků v Punchi, které později vyšly pod názvem The Book of Snobs . V Punchi vyšla v letech 1847-48 i jeho dnes asi nejznámější práce Vanity Fair. V roce 1851 se rozešel s redaktory časopisu Punch a v roce 1859 se stal editorem nově založeného Cornhill Magazine. William Makepiece Thackeray zemřel v roce 1863 v důsledku srdečního záchvatu, jeho pohřbu s...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat