Dostupnost: | Vyprodáno |
Vazba: | Pevná s obálkou |
Počet stran: | 116 |
Jazyky: | česky |
Edice: | Řada potravinářské literatury 10x |
Vydání: | 1 |
ISBN: | L18-B2-3-II |
Vydáno v: | Praha |
Náklad: | 10 300 ks |
Poznámka: | obálka Jaroslav Šváb |
Vystaveno: | po 29. listopadu 2021 11:04 |
Číslo položky: | 249656 |
Fr. R. Čebiš je dobře znám milovníkům lahodného doušku a příjemného stolování.
I kdyby stovky jeho článků o víně a dobré kuchyni neprokazovaly dostatečně, že je znalcem těchto příjemných oborů, pak jeho „Brevíř o víně", který vyšel roku 1939, je vysvědčením, že ovládá svůj bývalý obor - byl přes 35 let činný „ve víně", - na výtečnou.
Bohaté zkušenosti nevyčetl z knížek. „Víno", cestopis po vinorodých zemích Evropy, který napsal v roce 1936, přesvědčuje, že „studoval" se zálibou, pečlivě a „na místě samém".
Jeho nová kniha „Umění koštérské" je sbírkou rad a návodů pro profesionála i laika, jak být připraven pro ochutnávání vín, jak vína temperovat, jak spořádat pro okus, z jakých sklenek chutnat atp. V knížce zajímavě popisuje činnost oka, nosu a jazyka a radí jak tříbit funkci těchto orgánů, chceme-li se vycvičit na koštéry. Mluví o složkách vína, které „dělají" jeho jakost, a seznamuje s posuzovacími způsoby v jiných vinorodých zemích. Slovníček výrazů, kterých užívá koštér - odborník, je přebohatý, (je jich bezmála pět set) a hledali byste podobný, tak bohatě zpracovaný, marně v jiných literaturách. Labužník i jazykozpytec bude v něm listovat se zájmem. Bylo by omylem se domnívat, že knížka, která má obeznámit čtenáře s technikou posuzování vín, je příručkou pouze technickou. Je to zpověď velkého znalce vína, určená těm, kteří touží poznat lépe srdce a duši vína a mít radost z této známosti už také pro požitek z ní vyplývající.
Čebišova knížka se čte radostně, jako kdybyste pili mladé, svěží, živelné víno, i když sdílí s námi zkušenosti několika desetiletí. Ale konečně - přesvědčte se!
Znalec vinařství. Syn krejčího Františka Čebiše, sokolského pracovníka z Uhlířských Janovic. Pracoval jako prokurista velkoobchodu s vínem firmy Josef Oppelt a synovec v Praze. Vybudoval jedinečnou odbornou knihovnu, byl známým znalcem a uznávaným koštéřem. Společně s výtvarníky , básníky a spisovateli uspořádal několik publikací o víně. V letech 1923-1933 otiskl přes šedesát článků o víně a stolničení. Vydal: Causerie o víně , Brevíř o víně , Umění koštéřské . Patřil ke společnosti Kolářova stolu v pražské kavárně Slávia.
Objednávkám nad 699 Kč
Sběratelské kusy i knižní novinky
A s radostí
Za hotové a s vlastním odvozem