Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Tvorba a ochrana krajiny

Alois Mezera

Státní zemědělské nakladatelství | 1979


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 467
Jazyky: česky
Ilustrátor: Miloslav Chroust
Edice: Lesnictví, myslivost a vodní hospodářství 80x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 28. února 2020 10:35
Číslo položky: 89875

Plzeňským krajem vydaná metodická příručka Tvorba a ochrana prostředí historických jader měst a obcí je určena především pro představitele a obyvatele obcí s vyhlášenou plošnou památkovou ochranou a pro pracovníky na úseku památkové péče.

Publikace vychází v rámci metodické činnosti odboru KPP KÚ PK a klade si za cíl podpořit zájem o ochranu kulturního dědictví Plzeňského regionu (a to nejen na územích s plošnou památkovou ochranou) a přinést inspiraci všem, kteří se věnují péči o hmotné památky v kraji a kterým není lhostejný jejich osud.

V publikaci se čtenář seznámí s obecnými zásadami obnovy historického stavebního fondu a ploch na území s plošnou památkovou ochranou (úpravy střech, krovové konstrukce, komínová tělesa, klempířské prvky, půdní vestavby, okna a dveře, úpravy veřejných ploch a komunikací, obvodový plášť, dlažba, osazování firemních a reklamních poutačů, oplocení pozemků). Text doplňují černobílé fotografie.

Přílohy přinášejí popis postupu při obnově kulturní památky či objektu na území s plošnou ochranou, výčet stávajících možností čerpání finančních příspěvků (dotací) na zvýšené náklady při obnově těchto objektů, přehled obcí s rozšířenou působností v PK na úseku výkonu pam. péče, vzorovou vyhlášku (ÚP obce a regulační plán) - regulativ pro území s plošnou památkovou ochranou, vzorové žádosti o vydání závazného stanoviska podle § 14 odst. 1, 2 zák. č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů.

Publikace je neprodejná, bude poskytnuta zdarma do lokalit s plošnou památkovou ochranou a pracovníkům na úseku památkové péče v Plzeňském kraji.

Komentáře ke knize
Alois Mezera

Alois Mezera byl český funkcionalistický a klasicistně puristický architekt. Patří k opomíjeným osobnostem české architektury. Byl předsedou Společnosti architektů. Jeho manželkou byla malířka Julie Winterová-Mezerová. Mezi roky 1910–1913 vystudoval na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u Josipa Plečnika. Podílel se také na návrzích interiérů císařských vlaků pro Rakousko-Uhersko a Osmanskou říši. Oženil se s malířkou Julianou Winterovou a podnikl celou řadu studijních cest po celé Evropě, včetně Turecka. V letech 1920–1925 byl členem Spolku výtvarných umělců Mánes. Po první světové válce vypracoval celou řadu návrhů památníků obětem tohoto konfliktu. Účastnil se řady architektonických výstav v různých evropských hlavních městech. Kromě toho se účastnil řady soutěží, mj. na kostel na Královských Vinohradech, krematorium na Vyšehradě, Nejvyšší soud v Brně a další.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více