Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Tatárek : příběh důlního koníka

Quido Maria Vyskočil, Mirka Čermák

Jaroslav Salivar | 1944

Kategorie:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 102, [II]
Jazyky: česky
Vydání: 2. vyd
Vydáno v: Praha
Vystaveno: st 1. června 2022 11:08
Číslo položky: 342838

Tatárek je ošklivý koník s velikou a chlupatou hlavou. Nikdo ho nechtěl, i starý Svatoň, chudý horník, ho koupil velmi levně jen pro jeho ošklivost. Tak jako lidé, mají i zvířata své osudy. Po čase byl Tatárek prodán do dolů, kde měl býti za živa pohřben. Ve stříbrném dole setká se se svým pěstounem a nyní právě počíná jeho životní román.
Důlní katastrofa r. 1892, jeho návrat k životu, jeho staronové působiště a krásný konec. Q. M. vyskočil byl svědkem hrůzné důlní katastrofy. Jeho odborné znalosti prostředí, do kterého zasadil děj tohoto příběhu, podmaňují. Není to jen vyprávění o důlním koníku, celý příběh je propleten krásnými a snad už zapomenutými bájemi ze stříbrných dolů. Není to jen dobrodružství, kniha je naplněna skoro pohádkovou poesií stříbrných hlubin, láskou k těžce pracujícímu havířskému lidu a jeho pomocníku Tatárkovi. Autor vypráví prostě, nenásilně a právě tím prostým vyprávěním dosahuje účelu. Kniha je dobře doplněna přiléhavými kresbami akademického malíře M. Čermáka.

Komentáře ke knize
Quido Maria Vyskočil

Quido Maria Vyskočil, rozený Antonín Ludvík Vyskočil byl český spisovatel, básník a knihovník. Narodil se v rodině příbramského gymnaziálního profesora Františka Vyskočila a jeho manželky Marie, rozené Belšanové . Vysokoškolská studia započal v 1900 na právech v Praze, studia přerušil po roce. V letech 1901–1904 studoval na německé báňské akademii. V období 1904–1909 vystudoval moderní filologii na pražské Filozofické fakultě Karlovy univerzity a studia ukončil roku 1910 doktorátem. Nejprve pracoval jako středoškolský profesor, od roku 1915 byl magistrátním úředníkem. V roce 1920 se stal knihovníkem a později přednostou knihovního oddělení ministerstva obchodu. Dne 6. února 1926 se v Praze oženil s Jiřinou Antonií Kaninskou . Do penze odešel v roce 1946. Je pohřben v rodné Příbrami na Městském hřbitově "na Panské louce". Jeho publikační dílo, s kterým začal již na studiích v Praze pod pseudonymem Quido Maria, je rozsáhlé. Největší slávu si získala díla inspirovaná příbramským podzemím, hornickými pověstmi, důležitá jsou díla Stříbrné město a Šachta . Některá jeho díla posloužila jako námět pro film, pro dva filmy také napsal scénář, je autorem libret k operám, pantomimám a oratoriím. V denním tisku a časopisech zveřejňoval svá prozaická literární díla, verše, fejetony, recenze beletrie a referoval o výtvarném umění a divadle.

Mirka Čermák

Ilustrátor. Činný v roce 1941.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat