Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Tajemství Černé rokle : Detektivní příběh

Jiří Brabenec

Státní nakladatelství dětské knihy | 1960

Kategorie:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 234, [3]
Jazyky: česky
Vydání: 1. vyd
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 9. června 2023 12:57
Číslo položky: 568623

V každú opravdové detektivce má být zločinec a detektiv. A nějaký zločin, který je nakonec vypátrán dopadením pachatele. A tajemné prostředí, zajímavé stopy a úkazy, balancování na okraji života a smrti a všechno, co čtenáře detektivek obvykle napíná.
V této Brabencově detektivce tohle všechno opravdu je. Je tu spáchaný zločin, je tu skrytý poklad, zajímavé prostředí kolem řeky, která má být zakrátko zaplavena vodou nové přehrady, čímž by byly stopy smazány, je tu detektiv, soukromý, dobrovolný a mladistvý, ještě chlapec - proto můžeme tuto detektivku nazvat detektivkou pro děti, ačkoli si ji dospělý přečtou se stejným zájmem - a samozřejmě, že je tu také dopadení zločince a překvapivý konec zapletené historie.

Komentáře ke knize
Jiří Brabenec

Jiří Brabenec byl český strojař, motocyklový závodník, spisovatel a novinář. Působil jako redaktor v novinách Mladá fronta a Lidová demokracie. Často vystupoval pod pseudonymem Eric Kraft. Absolvoval Průmyslovou školu strojnickou v Kladně , dva roky studoval studoval žurnalistiku na Svobodné škole politických nauk v Praze. V průběhu let vystřídal celou řadu zaměstnání od technických oborů přes motoristické až po novinařinu . Po skončení druhé světové války pracoval jako redaktor v deníku Mladá fronta a poté od roku 1951 až do svého nástupu do penze v roce 1971 v deníku Lidová demokracie. V roce 1961 podnikl společně s cestovatelem Potužníkem a kolegou spisovatelem Jedličkou cestu na malých motocyklech na Blízký východ, kde jako první motocyklisté projeli Sinajskou pouští. V době politického uvolnění a svobody tisku rozkryl a investigativně vypátral do té doby zcela neznámé informace a souvislosti kolem číhošťského zázraku a osoby katolického kněze Josefa Toufara, vyšetřovaného StB. První ze série článků vydaných na toto téma byl článek s titulem Jak a proč zemřel farář Josef Toufar z 12. května a následně Světlo pravdy nad číhošťským zázrakem z 23. května 1968, které oba vyšly v Lidové demokracii. V těchto článcích vůbec jako jeden z prvních veřejně obvinil prokurátora Čížka ze lži proti lidu i státu, když v lednu 1950 nezákonně zadržel a následně exekutivně stíhal číhošťského faráře. Sérií těchto reportážních článků výrazně napomohl k otevření trestního stíhání proti vyšetřovateli Ladislavu Máchovi, který byl přímo zodpovědný za brutální mučení a předčasnou Toufarovu smrt na konci února 1950. Trestní stíhání Ladislava Máchy však zastavila srpnová invaze vojsk Varšavské smlouvy i přesto, že se proti němu podařilo získat dostatek vypovídajícího materiálu a bylo vyslechnuto přes 80 svědků. V době politického uvolnění před vp...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu