Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Svatební cesta

Charles Théodore Henri De Coster, Aluisio Tancredo Belo Gonçalves Azevedo

Lidové nakladatelství | 1970


49 Kč 39 Kč

Stav:
Dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 301
Jazyky: česky
Překladatel: Pavel Bojar, Olga Bojarová, Zdeněk Hampl
Edice: 8. svazek ed. Knihy srdce 137x
Vydání: 1. soubor. vyd
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 26. května 2023 9:12
Číslo položky: 558173

Dva klasické příběhy (Svatební cesta, 1872; Tchyně, 1895), jejichž společným námětem je manželství a vliv, jaký na ně může mít tchyně.

Přestože se román klasika belgické literatury Charlese De Coster jmenuje Svatební cesta, autor se v úvodním věnování přiznává, že by jej raději nazval Tchyně. Vypráví o překážkách, jež soužití dvou mladých lidí klade do cesty tchyně, „jedna z oněch zlých egoistek, které z ženy mají jen její chyby a které patří k žárlivým, bláhovým, zlomyslným a pitvorným stvořením“. Mistrně vyprávěné drama přerodu sobecké mateřské lásky v nenávist k vlastní dceři, která se v manželství matce odcizila.

Významný brazilský klasik Aluísio Azevedo navozuje v prvé kapitole románu Tchyně obvyklou atmosféru svárů, kterou v mladém manželství působí tchyně, avšak v podstatě jde o úvod ke svérázné teorii manželství a lásky, již v podobě rukopisu odkazuje matka své dceři, když se matka stává tchyní. Tato žena, jejíž manželství ztroskotalo, a to nikoli pro nevěrnost jednoho či druhého partnera, radí, aby si každý z obou partnerů hledal „manžela či manželku své duše pryč a daleko od manželského lože“.

Komentáře ke knize
Charles Théodore Henri De Coster

Charles-Theodore-Henri De Coster byl belgický, francouzsky píšící spisovatel. Jeho nejznámějším dílem je Čtení o Ulenspiegelovi, o jeho rekovných, veselých a slavných příhodách a o Lammovi Goedzakovi v zemi Flanderské a jinde z roku 1867, v Česku vydané jako Pověst o Ulenspieglovi.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu