Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Sto tváří lásky - antologie milostné lyriky čtyř tisíciletí

Zbyněk Sekal

Odeon | 1968


59 Kč 45 Kč

Stav:
Dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 384
Jazyky: česky
Vydání: 1
ISBN: 01-030-68
Vydáno v: Praha
Náklad: 18 000 ks
Vystaveno: út 6. června 2023 15:23
Číslo položky: 565991

Milostná poezie od orientálního a antického starověku až po současnost. Fragment rukopisu Tisíc tváří lásky, shrnující ve výběru milostnou poezii všech dob a národů. Obrazový doprovod, pojatý jako samostatná složka, tvoří reprodukce plastik s milostnými náměty, a to jak v umění starém, tak i novém.

Antologie milostné lyriky čtyř tisíciletí. Z růz. pramenů vybral, sest. a doslov Definice lásky naps. Ivan Sviták; z růz. jazyků přel. kol.; obr. materiál vybral a pozn. opatřil Jiří Mašín.

Komentáře ke knize
Zbyněk Sekal

Zbyněk Sekal byl český sochař, malíř a překladatel. V letech 1934–1941 vystudoval reálné gymnasium a obchodní akademii a poté krátce pracoval jako praktikant v nakladatelství Topič. Roku 1941 byl jako osmnáctiletý zatčen za šíření letáků levicové protinacistické skupiny, vězněn v Praze na Pankráci, v Malé pevnosti v Terezíně a další tři roky až do konce války v Mauthausenu. Roku 1945 byl přijat ke studiu na VŠUP do ateliéru prof. Františka Tichého a navázal přátelství se spolužáky M. Medkem, S. Podhrázským, J. Lehoučkou a Z. Palcrem. Na zájezdu do Paříže, který pro studenty roku 1947 organizoval prof. Nebeský, několikrát navštívil Mezinárodní výstavu surrealismu v galerii Maeght. Silně na něj zapůsobila syrovost instalací s reminiscencemi války a lágrů a primitivizující malby J. Dubuffeta. Seznámil se také s Toyen, která zde připravovala obrazy pro pražskou výstavu v Topičově salonu. Ve studiích na VŠUP pokračoval u prof. Františka Muziky a v ateliéru prof. Emila Filly, ale v roce 1950 školu opustil bez diplomu aby se nemusel podrobit zpolitizovaným státním zkouškám. V letech 1951–1953 byl zaměstnán jako propagační referent na Generálním ředitelství masného průmyslu a jako literární redaktor Nakladatelství politické literatury , v zimě 1952/1953 absolvoval vojenskou službu. V marné snaze zachránit rozpadlé manželství se odstěhoval za manželkou do Bratislavy a v následujících letech do roku 1958 zde žil osamocen a pracoval jako překladatel z němčiny a výtvarný redaktor. Udržoval však písemný i osobní styk s pražskými přáteli a posílal jim rukopisy svých překladů. Jako host byl přizván na první výstavu skupiny Máj v roce 1957, druhé výstavy roku 1958 se účastní jako člen a vrací se do Prahy. Následující rok cestuje do Moskvy a Leningradu a roku 1961 se sochaři Zdeňkem Palcrem a Miloslavem Hájkem do Varšavy a Gdaňska. Spolužačka Z. Palcra z...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více