Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Škoda lásky : druhá světová válka na severním Plzeňsku : Kralovicko 1936-1946

Irena Bukačová, Miroslav Hus, Karel Rom

2016

Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 223
Jazyky: česky
ISBN: 978-80-87185-22-3
Vystaveno: čt 28. listopadu 2019 9:19
Číslo položky: 79482

Publikace ilustruje na konkrétních příkladech místní historie severního Plzeňska (Kralovicka) osudové děje druhé světové války v českých zemích. Regionem probíhaly významné hranice, jeho část připadla do Sudet, část zůstala v Druhé republice a později v Protektorátu. Konec války přeťal oblast demarkační čárou mezi americkou a ruskou zónou.
Dějinné události jsou zasazeny do kontextu vojenské historie. Bohatý ikonografický doprovod je encyklopedií k poznání dobových militarií. Dosud nepublikované historické fotografie a autentické archiválie přinášejí řadu cenných podkladů, včetně často opomíjeného pohledu do složitého správního vývoje v období těsně po válce.

Komentáře ke knize
Irena Bukačová

Irena Bukačová je česká historička, publicistka, překladatelka a ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Vystudovala filozofii, dějepis a dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, doktorát získala z dějin italské filozofie. Její práce jsou zaměřeny na památkovou péči a region severního Plzeňska.

Miroslav Hus

PhDr. Miroslav Hus , Absolvoval studium prehistorie a dějepisu na Filozofické fakultě UK v Praze a po vykonání základní vojenské služby u letectva nastoupil jako archeolog do tehdejšího Krajského střediska státní památkové péče a ochrany přírody v Plzni. V roce 1982 přešel do Západočeského muzea v Plzni na pozici numismatika a archeologa. Od poloviny devadesátých let je vedoucím oddělení starších dějin ZČM a současně stále pracuje jako numismatik se zaměřením na pozdně středověkou českou numismatiku grošového a tolarového období. Je členem různých numismatických společností; vedle této pomocné historické vědy se ale zabývá rovněž uniformologií a faleristikou. Publikoval sám nebo jako spoluautor téměř stovku odborných článků i samostatných publikací a je autorem či spoluautorem přibližně čtyř desítek scénářů různých výstav jak v ZČM, tak v jiných institucích doma i za hranicemi.

Karel Rom

Regionální historik na Kralovicku, autor řady článků a drobných publikací, dlouholetý pracovník Muzea a galerie v Mariánské Týnici u Kralovic a později Státního okresního archivu v Plasích. Také spoluautor učebnice a příručky učitele Dějepis 6 z produkce Nakladatelství Fraus.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat