Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Vážení zákazníci, od 2:45 bude na webu probíhat údržba, stránka bude zhruba 1 hodinu nedostupná. Za komplikace se omlouváme.

Profesoři

Ota Dub

Československý spisovatel | 1983


49 Kč 45 Kč

Stav:
Velmi dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 274
Jazyky: česky
Ilustrátor: Jan Maget
Edice: Klíč 325x, Klíč : knihovna lidové četby 139x, 180. svazek ed. Knihovna lidové četby 138x
Vydání: 2. vyd
ISBN: 22-029-83
Vydáno v: Praha
Náklad: 50 000 ks
Vystaveno: po 12. června 2023 11:12
Číslo položky: 569700

Jestliže se Marii Tilschové v románu Alma Mater podařilo zachytit svár dvou vynikajících chirurgů pražské univerzity v době po první světové válce, postavil Ota Dub v knize Profesoři podobně vedle sebe dva vědce dnešní doby: rozvážně pracujícího internistu profesora Grunda a rychle k úspěchu se deroucího, o moderní elektronické vyšetřování se opírajícího profesora Krejčího. Jejich životní zápasy plynou v sledu příběhů spíš paralelně, i když život Grundův je zakončen klidným stářím a osud Krejčího tvrdým, až neuvěřitelně odstrašujícím pádem. Ve špičkových chvílích životních příběhů vidí však čtenář před sebou vše: tvrdé mládí kariéristy Krejčího a jeho lidské ztroskotání i vlídné a laskavé prostředí Grundovo na klinice stejně jako doma. Tak jako v románu Přísahám a slibuji vyportrétoval Ota Dub lékařské pohraničí v jeho zakladatelských letech, portrétuje v Profesorech celé prostředí současné pražské klinické medicíny se všemi jejími vazbami. Jsou tu lékaři i pacienti, lékaři neúplatní i hmotařští, pacienti protekční i podplácející, je tu celý onen svět lidí v bílých pláštích, jak jej poznal a dobře prohlédl právě lékař-spisovatel, docent Karlovy univerzity, který vědeckého i autorského úspěchu dosáhl ve zralých letech svého života. (nakladatel)

Komentáře ke knize
Ota Dub

Ota Dub, též Otto Dub byl český lékař a spisovatel. Používal pseudonymy Jan Tomeš, Michal Dudek a Zdeněk Wagner. Po absolvování lékařské fakulty UK v Praze působil deset let jako primář-internista v Liberci, později krajský internista v Ústí nad Labem. V roce 1966 se habilitoval a od roku 1976 byl krajským gerontologem. Psal odborné a popularizační práce z oblasti lékařství, také v jeho beletristických knihách se často objevuje lékařská tematika. Po jeho smrti byly některé práce zfilmovány.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat