Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Po stopách člověka

Sebastian Faulks

BB art | 2007


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 543
Jazyky: česky
Vydání: 1
ISBN: 978-80-7381-096-2
Vydáno v: Praha
Vystaveno: ne 9. února 2020 16:50
Číslo položky: 87281

Dvě ústřední postavy tohoto rozsáhlého románu, Thomas Midwinter a Jacques Rebiere, jejichž osudy se po náhodném setkání navždy spojí, se společně vydávají na složitou cestu odhalování podstaty lidské mysli. Ať už na věhlasné pařížské klinice nebo ve vlastním psychiatrickém sanatoriu, snaží se – každý svým způsobem – vyřešit složitou otázku, na níž se kdysi zavázali nalézt odpověď. Časem se ovšem začíná jejich vztah komplikovat, navíc do jejich osobních i profesních životů nemilosrdně zasáhne válka…
Děj tohoto rozsáhlého románu situoval Faulks na přelom 19. a 20. století, tedy do doby počátků moderní psychiatrie, k jejímuž rozvoji se snaží přispět i dva hlavní hrdinové, Thomas Midwinter a jeho přítel Jacques Rebiere. Náhodné, osudové setkání na francouzském pobřeží vede k jejich celoživotnímu přátelství a partnerství, ať už je to po studiích v Paříži, v jejich vlastním sanatoriu v rakousko-uherské Carinthii, anebo v poválečném Londýně. Ačkoli každý přistupuje ke své práci a kariéře jinak a ne ve všem se shodnou, hlavním cílem pro oba zůstává odhalit tajemství lidského vědomí a nitra. Zatímco Jacquese inspiruje psychoanalýza a terapeutické postupy „Vídeňské školy“, Thomas se zaměřuje na obecné neurologické a vývojové mechanismy psychotických poruch.
Dramatičnost a čtivost románu přitom podtrhují i životní osudy a niterné prožitky Sonii, Thomasovy sestry, jež se posléze stává Jacquesovou manželkou, a duševně nemocného Oliviera, Jacquesova staršího bratra, jemuž se hrdinové společnými silami snaží pomoci. Do osudů všech, ať už osobních či pracovních, posléze zasahuje válka – a s ní přicházejí další otázky spojené se smyslem bytí a podstatou člověka.

Komentáře ke knize
Sebastian Faulks

se narodil 20. dubna 1953 a po studiích v Cambridgi působil jako literární redaktor listu Independent, odkud však roku 1991 odešel a plně se věnoval psaní. Coby sloupkař a literární kritik nicméně nadále přispíval do různých časopisů a novin a úspěšně spolupracuje i s televizí a rozhlasem. Je členem britské Královské literární společnosti. Svou první knihu, A Trick of the Light , vydal roku 1984, poté následoval první díl volné trilogie zasazené do meziválečné Francie – The Girl at the Lion d’Or a bestsellery Birdsong a Charlotte Gray . Závěrečný román, popisující dobrodružství skotské dívky, jež se během druhé světové války zapojí do francouzského odboje, byl roku 2002 zfilmován s Cate Blanchettovou v hlavní roli. Na literaturu faktu se Faulks zaměřil v životopisných vyprávěních The Fatal Englishman: Three short lives , k válečnému tématu se však vrátil, a to jak v díle On Green Dolphin Street , tak – alespoň okrajově – ve svém zatím posledním románu Human Traces . V roce 2006 vyšla Faulksovi ještě sbírka parodií a pastišů Pistache inspirovaná především jeho rozhlasovým pořadem pro stanici BBC Radio 4. Za svá díla získal Faulks několik literárních ocenění, úspěšný román Birdsong byl dokonce nominován na Booker Prize. Faulks žije s manželkou a dvěma dětmi v Londýně.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet