Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Plavby za bohatstvím - boj o souostroví muškátového oříšku

Giles Milton

Brána | 2001


149 Kč 69 Kč

Stav:
Velmi dobrý
Dostupnost: Skladem na prodejně
Vazba: Pevná
Počet stran: 228
Jazyky: česky
Překladatel: Josef Pavlíček
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-242-0606-4 (Euromedia Group - Knižní klub : váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 11. listopadu 2022 7:39
Číslo položky: 436885

Námořní výpravy za asijským kořením, zejména za muškátovým oříškem, který byl v alžbětinské Anglii ceněn i jako zázračný všelék s účinky drogy, znamenaly pro mořeplavce dobrodružnou, mnohdy životu nebezpečnou cestu k bohatství. Autor této knihy barvitě popisuje objevování neznámého světa domorodých obyvatel.
Kniha vznikla na základě dobových deníků a spisů Východoindické společnosti. Zavádí nás do Východní Indie, do dnešní Indonésie, na Ostrovy koření - Bandské ostrovy. Ty byly v 16. a 17. století magnetem pro mořeplavce, protože na nich rostly muškátové keře. Muškátový oříšek byl v Anglii 17. století velice drahým a žádaným kořením, takže o ostrovy měly zájem Holanďané i Angličané. Kniha líčí střety mezi nimi, také zvyky domorodých obyvatel ostrovů i život námořníků. Osud ostrovů je doveden až do 19. století, kdy ztratily svůj význam a upadly v zapomnění.

Komentáře ke knize
Giles Milton

Giles Milton je britský novinář a spisovatel, zaměřující se na narativní historii. Přispívá do řady anglických i zahraničních časopisů a novin. Publikoval řadu prací, včetně několika přeložených do češtiny. Narodil se v Buckinghamshire, univerzitu navštěvoval v Bristolu. Žije střídavě mezi Londýnem a Burgundskem. Je ženatý s ilustrátorkou Alexandrou Miltonovou, se kterou mají tři dcery. Je členem správní rady London Library. Nejvíce se proslavil bestsellerem The Nutmeg War , epickým příběhem o boji mezi Angličany a Holanďany o kontrolu nad světovými dodávkami muškátového oříšku na počátku 17. století. Následovaly tři další historické příběhy: The Queen's Adventurers, Samurai William a Captives in Barbary, věnované prvním anglickým expedicím do Virginie, na Dálný východ a Maghrebu, ve kterých zkoumal kořeny evropského kolonialismu v 17. a 18. století. Tyto jeho první knihy vycházely z nepublikovaných zdrojů a také z oficiálních archivů nebo z cestopisných sborníků sestavených v 16. století Richardem Hakluytem a Samuelem Purchasem. Jeho pozdější eseje se vyznačují návratem do 20. století: V knize Paradise Lost zkoumal islámské vyplenění Smyrny v roce 1922 a vzestup intolerance. Zde se inspiroval z cestovních deníků a osobní korespondence smyrenských křesťanů. Esej Wolfram: The Boy Who Went to War je popisem každodenního života mladého Němce zařazeného do wehrmachtu na konci druhé světové války. Dílo Russian Roulette představuje skupinu britských agentů bojujících mezi Moskvou, em a Taškentem v měsících následujících po říjnové revoluci proti Sovětům. Zdroje k tomuto dílu získal z nepublikovaných zdrojů, které objevil v archivech indické tajné zpravodajské služby. Kniha Fascinating Footnotes from History je směsicí anekdot o „malé historii“, vyšla původ...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat