Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Pan Tompkins stále v říši divů

George Gamow, Russell Stannard

Aurora | 2001


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 262
Jazyky: česky
Ilustrátor: Michael Edwards
Překladatel: Jan Klíma, Dagmar Adamová, Jiří Adam
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-7299-044-6 (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 12. dubna 2021 15:16
Číslo položky: 170017

Bankovní úředník Cyril George Henry Tompkins je zapáleným nadšencem pro vědu. V podivném relativistickém světě, ve kterém se ocitne při náhodné návštěvě přednášky z fyziky, zažije na vlastní kůži, jak na něj působí fyzikální zákony - objeví, jak se mění čas nebo zakřivuje prostor, dostane se do mikrosvěta, zkoumá rychlost světla, je svědkem vzniku i zániku vesmíru, pozná, co se děje uvnitř atomu a podobně. K3a malikovm

Komentáře ke knize
George Gamow

George Gamow, narozený jako Georgij Antonovič Gamov byl všestranný americký fyzik původem z ruské Oděsy , jeden z předních kosmologů 20. století. Základy fyzikálního vzdělání získal v rodné Oděse. Roku 1926 ukončil studium na Leningradské univerzitě a roku 1928 zamířil na slavnou německou univerzitu v Göttingenu. Téhož roku se mu podařilo vysvětlit mechanismus alfa rozpadu. V letech 1931–1933 pracoval v leningradském fyzikálním ústavu, odkud byl vyslán na fyzikální kongres do Bruselu. Roku 1934 odešel do Spojených států amerických. Do roku 1956 přednášel na George Washington University, poté na University of Colorado. Zabýval se kvantovou mechanikou, atomovou a jadernou fyzikou, astrofyzikou a kosmologií. Koncem 40. let teoreticky předpověděl, že celý vesmír rovnoměrně vyplňuje chladné mikrovlnné záření, které je pozůstatkem prvotního výbuchu. Jeho revoluční myšlenka zněla: „Náš vesmír je vlastně obrovská exploze, která pokračuje dodnes!“ Jako první přišel s teorií vzniku vesmíru, kterou jeho odpůrce Hoyle posměšně označil jako „velký třesk“ . Tato teorie však byla roku 1965 potvrzena americkými astronomy a paradoxně začala být označována právě Hoyleovým znevažujícím názvem. Gamow se zabýval také biologií a v 50. letech významně přispěl k objasnění genetických mechanismů v buňce. Proslavil se také řadou populárních knih, mimo jiné pro děti sérií příběhů o panu Tompkinsovi.

Russell Stannard

Russell Stannard , fyzik v důchodu, emeritní profesor fyziky na Open University a držitel řady ocenění v oboru fyziky. Též sochař - dvě z jeho soch byly donedávna na hlavním nádvoří Open University v Milton Keynes. V roce 2010 řídil seriál nazvaný Hranice poznatelného , který se zabýval tématy z vědecké i filozofické perspektivy, od podstaty vědomí, podstaty hmoty, prostoru a času, vlnově-částicové duality hmoty až po mimozemský život a otázku \"Co způsobilo Velký třesk?\".

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat