Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Osud tak chtěl : rozhovor s Jozefem Kronerem

Jozef Kroner, Marianka Macková, Jozef Leikert

X-Egem | 2000


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 167, [32] obr. příl
Jazyky: česky
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-7199-046-9
Vydáno v: Praha
Vystaveno: út 17. ledna 2023 11:26
Číslo položky: 476512

Rozhovory se slovenským hercem Josefem Kronerem zachytil a k vydání připravil Jozef Leikert. Jozef Kroner, který proslul zejména hlavní postavou Tona Brtky z "oscarového" filmu Obchod na korze, se ve vzpomínkách vrací nejen k natáčení tohoto filmu, ale i k dalším tvůrčím úspěchům svého výsostného umění. Ve svých odpovědích se vyjadřuje k setkáním s některými osobnostmi, které na něho zapůsobily i k proměnám společnosti, jimiž procházel. VZ 20000920 OCH S4ah1 PRAMÁTI(piktogram)

Komentáře ke knize
Jozef Leikert

Jozef Leikert je slovenský básník a autor literatury faktu. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě a posléze pracoval jako redaktor několika časopisů, mimo jiné i jako šéfredaktor Gama magazínu. Od roku 1997 působí na Historickém ústavu Slovenské akademie věd a byl i mluvčím a později osobním poradcem prezidenta Slovenské republiky. Je předsedou Klubu spisovatelů literatury faktu a členem PEN-klubu.

Jozef Kroner

Jozef Kroner často psán též nesprávně Króner byl slovenský herec, bratr herce Ľudovíta Kronera, otec herečky Zuzany Kronerové, manžel herečky Terézie Hurbanové-Kronerové a strýc herce Jána Kronera. Pocházel z dvanácti dětí. Začínal jako dělník v Trenčíně, později jako vedoucí dílny v Považské Bystrici. Při práci se věnoval ochotnickému divadlu. Začínal v Armádním divadle v Martině . Od roku 1956 působil v činohře SND v Bratislavě až do roku 1984, kdy odešel do důchodu. Ztvárnil mnoho rolí v divadle, filmu i televizi. Například hrál hlavní roli ve oscarovém filmu Obchod na korze, dále pak hrál jako stařeček Pagáč v seriálu Slovácko sa nesúdi a je znám také z televizního seriálu Tisícročná včela. Na základě hlasování slovenských filmových novinářů v Anketě 2000 se stal slovenským hercem 20. století. V roce 1967 mu byl udělen titul zasloužilý umělec, v roce 1978 titul národní umělec. Slovenský prezident Andrej Kiska mu 1. ledna 2018 udělil in memoriam Pribinův kříž.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více