Dostupnost: | Vyprodáno |
Vazba: | Pevná s obálkou |
Počet stran: | 398 |
Jazyky: | česky |
Překladatel: | Vanda Senko Ohnisková |
Vydání: | Vydání první |
ISBN: | 9788074629822 |
Vydáno v: | Brno |
Vystaveno: | čt 2. listopadu 2023 9:09 |
Číslo položky: | 677642 |
Julia Childová je sice ikonická kuchařská legenda, jež představila francouzskou kuchyni milionům nejenom amerických domácností, ale ve svých bestsellerových memoárech odhaluje, co ví jen málokdo: Dlouhá léta se s vařením jenom míjela a její cesta na kuchařské výsluní trvala dlouhé roky a byla vše, jenom ne přímočará.
Když se Julia v roce 1948 přestěhovala s manželem Paulem, který pracoval v diplomacii, do Francie, nemluvila francouzsky a o zemi galského kohouta nevěděla téměř nic. Netrvalo však dlouho a Paříž si doslova zamilovala. Nadšení z francouzské kuchyně ji přivedlo i do proslulých kurzů Cordon Bleu, které změnily její život navždy.
Přestože se Juliino studium v Cordon Bleu neobešlo bez potíží, díly nevšednímu zápalu a pracovitosti nabyla tolik vědomostí, že mohla začít vést vlastní kurzy vaření. Brzy se spojila se stejně nadšenými gourmettes, Simone Beckovou a Louisette Bertholleovou, a společnými silami se pustily do psaní přelomové kuchařky Umění francouzské kuchyně.
Memoáry Julie Childové jsou plné báječných příběhů spojených s francouzskou kuchyní a pozoruhodnými lidmi, které Julia během svého života poznala. Navíc jsou jejím osobitým vyznáním lásky k Francii, Paříži, Francouzům a francouzskému životnímu stylu a velkou „lovestory“ s Paulem Childem, s nímž prožila téměř padesát let harmonického manželského života.
Julia Childová, nepřechýleně Julia Child, rodným jménem Julia Carolyn McWilliams byla americká kuchařka, propagátorka francouzské kuchyně, autorka knih o vaření a moderátorka televizních kulinářských pořadů. Narodila se 15. srpna 1912 v Pasadeně v Kalifornii v rodině podnikatele Johna McWilliamse, Jr. a jeho ženy Julie Carolyn Westonové, dcery Byrona Westona, zakladatele papírenské společnosti Weston Paper Company. Byla nejstarší ze tří dětí, měla bratra Johna a sestru Dorothy. Po dokončení základního a středního vzdělání pokračovala ve vysokoškolském studiu na Smith College v Northamptonu v Massachusetts, kde v roce 1934 získala diplom z angličtiny. Od mládí se věnovala též sportu, zejména tenisu, golfu a basketbalu, kde mohla uplatnit svoji výšku . Julia vyrostla na stravě, která se podávala v jejich rodině a která se řídila kulinářskými zvyklostmi Nové Anglie, odkud pocházela její matka. O vaření se příliš nezajímala až do doby, kdy potkala svého budoucího manžela Paula, který pocházel z rodiny s velkým zájmem o gastronomii. Po ukončení univerzitních studií odešla do New Yorku, kde pracovala jako kreativní textařka v reklamním oddělení nábytkářské firmy W. & J. Sloane. Do Kalifornie se vrátila v roce 1937 a čtyři roky psala pro místní tisk a spolupracovala s charitativní organizací Junior League v Pasadeně. Julia se během války zapojila do činnosti Office of Strategic Services , americké vojenské zpravodajské služby, jejímž úkolem byl sběr a analýza informací o zemích, které byly ve válce proti USA. Pracovala nejdříve ve Washingtonu a v roce 1944 byla poslána do Kandy na Cejlonu a později do Kchun-mingu v Číně. Tam se seznámila s Paulem Cushingem Childem, též pracovníkem OSS. Oddáni byli 1. září 1946 v Lumberville v Pensylvánii, potom se přestěhovali do Washingtonu. Paul Cushing Child pocházel z New Jersey a jako umělec a básník žil delší dobu v Paříži. Po válce nast...
Objednávkám nad 699 Kč
Sběratelské kusy i knižní novinky
A s radostí
Za hotové a s vlastním odvozem