Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Můj život s Martinem Lutherem Kingem

Coretta Scott King

Vyšehrad | 1976


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 301
Jazyky: česky
Překladatel: Jaroslav Šonka
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 33-455-76 13.3.3.4
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Hana Blažejová
Vystaveno: st 3. listopadu 2021 15:47
Číslo položky: 239033

Vzpomínky ženy a spolupracovnice L. Kinga, nositele Nobelovy ceny míru, přinášejí bezprostřední svědectví o životě a osobnosti jednoho z nejvýznamnějších černošských vůdců, který až do své smrti stál v čele nenásilného boječernochů za jejich práva. Autorka vypráví o své i manželově rodině, o postavení černochů ve spojených státech a velmi podrobně popisuje Kingův neúnavný zápas za odstranění rasové diskriminace, jeho boj proti chudobě a za mír mezi rasami a národy.

Nikdo jiný, než manželka M.L.Kinga, nemohla vylíčit s takovou naléhavostí životní příběh muže, který se už za svého života stal legendou. Její kniha vznikla bezprostředně po atentátu 4.dubna 1968, kdy zákeřný výstřel ukončil v 39 letech život jejího manžela. Své vyprávění začíná od slavnostního rozhodnutí, jímž byla M.L.Kingovi udělena Nobelova cena míru pro rok 1964.

Odtud se pak vrací až do svého mládí a líčí těžký všední úděl barevných obyvatel, jimž byla upírána nejen základní lidská a občanská práva, ale kteří byli běžně ponižováni přímo ve své lidské důstojnosti. Už jako student hledal M.L.King své místo v zápase s tímto rasistickým útlakem.
Záhy poté, co nastoupil do úřadu jako pastor ve městě Montgomery, byl už si jist, že hnutí za osvobození černošských obyvatel povede v duchu nenásilného odporu.

Inspirován Gándhím postavil se beze zbraně proti rasovému bezpráví. Vydal se tak na cestu neustálého ohrožení. Na jeho dům dopadly bomby, byl několikrát zraněn a více než dvacetkrát uvězněn. Každý den mohl být jeho dnem posledním. Snad ani nelze pochopit míru utrpení, která nesla jeho rodina se čtyřmi malými dětmi. A přesto neustal hlásat nenásilí a vše přemáhající sílu lásky.

Dokázal naopak připojit k cílům černošského hnutí i boj proti chudobě a za mír mezi rasami a národy. Proto vzbudilo svědectví paní Kingové pozornost na celém světě a budou se k němu jistě i vracet i budoucí generace.

Komentáře ke knize
Coretta Scott King

Coretta Scott Kingová byla americká autorka, aktivistka především v oblasti občanských práv a manželka Martina Luthera Kinga Jr. Coretta Scott Kingová v 60. letech 20. století pomáhala vést Afroamerické hnutí za občanská práva. Byla aktivní obhájkyní afroamerické rovnosti . Kingová se seznámila s manželem, když navštěvovala univerzitu v Bostonu. Oba byli stále aktivnější v americkém hnutí za občanská práva. Byla také zpěvačkou a často začleňovala hudbu do své práce v oblasti občanských práv. 1. září 1954 se Martin Luther King Jr. stal pastorem na plný úvazek baptistického sboru Dexter Avenue . Coretta se obětovala ve prospěch díla svého manžela, když se vzdala svého snu stát se zpěvačkou. Tato její oddanost a důvody, proč se vzdala svých vlastních ambicí, se staly symbolem akcí afroamerických žen v průběhu hnutí za jejich práva. Pár se přestěhoval do farního kostela na ulici South Jackson Street, kde se Coretta stala členkou pěveckého sboru a vyučovala nedělní školu. Účastnila se práce v Baptistické vzdělávací unii a v Misijní společnosti . Poprvé se objevila v Prvním baptistickém sboru 6. března 1955, kdy podle E. P. Wallace „zaujala koncertní publikum“. Martin Luther King byl uvězněn 19. října 1960 za stávkování v obchodním domě. Poté, co byl za tři dny propuštěn, byl Coretty manžel poslán zpět do vězení 22. října za řízení s řidíčákem z Alabamy, zatímco byl obyvatelem Georgie a byl poslán do vězení na čtyři měsíce těžkých prací. Po zatčení manžela Kingová věřila, že to on nepřežije a volala si s přítelem Harrisem Woffordem a plakala, když říkala: „Zabijou ho. Vím, že ho zabijou.“ Hned poté, co s ní mluvil, kontaktoval Wofford Sargenta Shrivera v Chicagu, kde tehdejší kandidát na prezidentský úřad John F. Kennedy dělal kampaň a svěřil Shriverovi Kingové obavy o jejího manžela. Poté, co Shriver počkal, až bude s Kennedym o samotě,...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více