Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Lidská komedie

William Saroyan

Knižní klub | 1998


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 188
Jazyky: česky
Překladatel: Gustav Bernau
Vydání: 1
ISBN: 80-7176-842-1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 17. ledna 2020 14:24
Číslo položky: 84570

William Saroyan je českým čtenářům již delší dobu důvěrně známy: poprvé okouzlil svými hrdiny, kteří jako by nás přiši povzbuzovat ze světa pohádek, kde vítězí dobro, láska a lidská soudržnost, dva roky po skončení druhé světové války - a to právě na stránkách Lidské komedie. Saroyan přistupoval k psaní stejně jako k životu - jako k úchvatnému sportovnímu zápolení, v němž zdaleka nejde pouze o konečné vítězství, ale o krásu a důstojnost boje, o to, abychom se plně odevzdali každičkému okamžiku a proži jej, přes leckteré hořké chvíle, v dobrém rozmaru a s humorem.
Lidská komedie, příběh Homéra, Odyssea a celé rodiny Macauleyových a jejich přátel v kalifornské Ithace v době, kdy na evropském kontinentu zuřila válka, je vlastně barvitým prozaickým rozvedením autorova kréda: že totiž v každém, i tom nejobyčejnějším životě je cosi heroického a posvátného, cosi věčného. Saroyan nemá strach, že bude obviněn z patosu, romantismu či sentimentality. Odzbrojuje nás s šarmem naivistických kreslířů, nad jejichž výtvory se možná někdy usmíváme, ale v hloubi srdce jim jsme za tu bezprostřednost vděčni.

Komentáře ke knize
William Saroyan

William Saroyan byl americký prozaik, básník a dramatik arménského původu. Saroyan se narodil v Kalifornii emigrantům z Arménie. Po smrti otce byla jeho matka nucena kvůli špatné situaci dát své čtyři děti do sirotčince. Saroyan se domů vrátil až v roce 1916. Zde Saroyan absolvoval základní školu a dále již nestudoval. Své první literární pokusy začal mladý Saroyan posílat do anglické přílohy bostonského časopisu Arménů Hairenik . Podepisuje se tehdy jako Sirak Goryan – Sirak bylo tehdy častým jménem v jeho příbuzenstvu a Goryan je jméno arménského spisovatele. William Saroyan se, stejně jako jeho hrdinové, celý život potýkal s finančními problémy, které byly způsobeny jeho účastí v různých hazardních hrách, ale i dobročinných akcích. Roku 1940 odmítl Pulitzerovu cenu – údajně proto, že měl nedůvěru v umělecká ocenění. Saroyan byl dvakrát ženatý a měl dvě děti.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat