Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Král a bohyně

Judith Tarr

Domino | 1998


89 Kč 49 Kč

Stav:
Velmi dobrý, jako nová
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 459
Jazyky: česky
Překladatel: Klára Pavuková
Vydání: 1
ISBN: 80-86128-29-6
Vydáno v: Ostrava
Poznámka: obálka Radek Urbiš
Vystaveno: po 5. prosince 2022 10:22
Číslo položky: 451191

Historický román o významné egyptské královně Hatšepsut z 15. století př.n.l., která zajistila své zemi dvacet let života v míru.
Královna vládla po smrti manžela Thutmose II. jako regentka a později jako spoluvládkyně svého nevlastního syna Thutmose III., jednoho z nejpozoruhodnějších egyptských vládců. Na základě historických pramenů zachycuje autorka všechny důležité události královniny vlády - poznávací výpravy do okolních zemí, vladařské úspěchy i příběh její velké, nikdy nepřiznané lásky k synovi thébského obchodníka. Pozoruhodný je i její boj s Thutmosem III., dobyvačným válečníkem, který až po čtyřiceti letech po její smrti dává průchod své nenávisti a ničí její památku.
Dějem se prolíná i příběh osudové, na veřejnosti nikdy nepřiznané lásky mezi Hatšepsutou a Senmutem, synem thébského obchodníka. Ten sice zpočátku není zcela přesvědčen o správnosti jejího úsilí získat tehdy pro ženu neslýchaný titul krále Egypta, ale posléze se stává jejím dvorním hodnostářem a vrchním architektem. Na oplátku ze získané pocty přináší milované ženě četné oběti a staví pro ni chrámy, monumenty a obrovské sloupy, pomocí nichž se má panovnice stát nesmrtelnou.

Po Hatšepsutině smrti se faraonem stává jeden z nejschopnějších egyptských válečníků Thutmóse III. Pln zahořklosti a nenávisti ničí vše, co jen trochu připomíná Hatšepsut či jejího nejvěrnějšího druha Senmuta. Jeho snaha se však minula účinkem, a tak dnes můžeme číst příběh o osudu ženy, která v sobě našla dost odvahy, aby se postavila proti všem zažitým pořádkům tehdejšího světa.

Komentáře ke knize
Judith Tarr

Judith Tarr je absolventkou fakulty středověkých studií na univerzitách v Cambridgi a v Yale, kde získala akademické tituly mistr svobodných umění a doktorka filozofických věd. Hluboký zájem o dějiny starobylého Egypta ji dovedl k rozhodnutí psát historické romány. Každý z nich se setkal s nadšeným ohlasem kritiky i čtenářů a byl přeložen do řady jazyků. Knihy Judith Tarr jsou charakteristické tím, že se v nich prolíná historická přesnost s mistrnou fabulací autorky, to vše podbarveno zasvěceným a strhujícím popisem náboženských a magických rituálů, které tvořily nedílnou součást koloritu dávných časů. Každá kniha je věnována významné historické osobnosti, ale vypravěčem příběhu je vždy smyšlená postava, což autorce umožňuje zahrnout do vyprávění i takové děje a situace, které panovníci zažít nemohli. Výsledkem této formy jsou díla čtivá, nicméně po literární i historické stránce velmi kvalitní.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více