Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Kamil Lhoták - obrazy z let 1939-1956 - obr monografie

Kamil Lhoták

Nakladatelství československých výtvarných umělců | 1958

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Sešit
Počet stran: 8, [4], [4] příl., [20] obr. příl
Jazyky: česky
Edice: 12. svazek ed. Současné profily 7x
Vydání: Vyd. 1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 26. listopadu 2021 14:54
Číslo položky: 249226

Titul Na suchu a ve vzduchu byl donedávna prakticky ztracený a světlo světa spatřil znovu díky vznikající spolupráci Spolku přátel Kamila Lhotáka a nakladatelství Globus International. A náhodě, jak píše v předslovu k novému vydání Karel Sýs, dlouholetý přítel Kamila Lhotáka: "25. května 1976 jsem knihu objevil v antikvariátu a hned s ní spěchal k autorovi. Kamil byl jejím objevem potěšen, myslím, že ji ani sám neměl. A hned do ní vepsal věnování mým synům. Jednomu bylo šest roků a druhému teprve měsíc ..."
Téměř osm desítek černobílých, charakteristickým výtvarným rukopisem vytvořených pérovek, někdy jen zhruba načrtnutých, jindy pečlivě propracovaných, dává knize neopakovatelné lhotákovské kouzlo. Umělec se ve svojí výtvarné tvorbě díval na svět "očima okouzleného dítěte". A stejnýma očima sleduje a popisuje svět techniky, který tak miloval a byl jím unesen. Pravda, někdy je to pro současného čtenáře poněkud zavádějící či náročné srovnat se v časových posloupnostech. Ale nakladatel na začátku knihy vysvětlil, proč zachoval neopakovatelný autorův styl i dikci. Knihu sice doplnil osvětlujícími poznámkami, leč velice střídmě a nechává čtenáře vznášet se na obláčcích Lhotákovy okouzlenosti a fantazie.

Komentáře ke knize
Kamil Lhoták

Kamil Lhoták byl malíř, grafik a ilustrátor. Byl jedním ze zakládajících členů Skupiny 42. Narodil se 25. července 1912 v pražských Holešovicích. Jeho matka Anna Kouglová již od dětství milovala divadlo a její společenská povaha ji na jednom ze Žofínských plesů pomohla k seznámení s mladým medikem Kamilem Lhotákem, jehož celé jméno znělo rytíř Kamil Lhoták ze Lhoty. Z dlouhodobého vztahu mezi mladou herečkou a o dva roky mladším medikem se narodil syn Kamil. Společensky nerovný vztah a hlavně obava z poškození kariéry dohnaly rytíře ze Lhoty k zatajení dítěte. S jeho matkou se nikdy neoženil, i když celý život svého syna a jeho matku finančně podporoval. Přestože se s nimi málo stýkal a úzkostlivě dbal na utajení veškerých návštěv, podařilo se mu v době války nakazit svého syna infekcí dětské obrny. Následkem bylo celoživotní poškození chlapce tím, že kulhal. Komplex zapíraného dítěte, který mu kamarádi v dětství dávali pocítit, dovedl malého Kamila k citlivosti a pochopení se stejně postiženými. První z nich byla Anna, Lhotákova budoucí múza a také životní partnerka. Vztah k otci, jemuž s oblibou říkal fotr, byl po celý život velmi komplikovaný a nedokázala ho napravit ani finanční podpora rodině, ani půlmilionový odkaz, který profesor Lhoták po letech svému synovi a jeho matce odkázal. Milující a na svou dobu velmi vzdělaná Anna Kouglová vedla svého syna k zájmu o umění, především o malířství a literaturu. Vedle Julese Verna s nádhernými xylografickými ilustracemi Edouarda Rioua si Lhoták zamiloval i Toulouse-Lautreca, snad i díky jeho osudu postiženého. V roce 1923 se Lhoták stal žákem Jiráskova gymnázia v Resslově ulici. Vedle prvních setkání s moderním uměním, které mu zprostředkovali jeho obeznámenější spolužáci, se Kamil nechával unášet vydáváním "jednovýtiskového" Auto-moto zpravodaje, který se svým spolužákem celý kaligraficky psali a kreslili. Ve vyšších třídách gymnázia vydával se spolužáky časopis Hledá...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat