Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

K boji připraven

Tom Clancy, Anthony C Zinni, Tony Koltz

BB art | 2005


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 416
Jazyky: česky
Překladatel: Jiří Gojda
Vydání: 1
ISBN: 80-7341-583-6
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Bohumil Fencl
Vystaveno: st 28. července 2021 10:58
Číslo položky: 210668

Generála americké námořní pěchoty Tonyho Zinniho poznala během čtyřiceti let služby armáda i politický establishment jako „válečného diplomata“ a jednu z nejotevřenějších vojenskopolitických osobností. Prokázal svůj charakter a své schopnosti mimo jiné ve Vietnamu, v Somálsku a v době příprav na údery proti Iráku i teroristům al-Kajdá. Získal uznání za vedení nebezpečných mírových misí v Africe, Asii i Evropě a sloužil pak jako zvláštní zmocněnec ministra zahraničí Colina Powella na Středním východě. Nesouhlas s válkou v Iráku v roce 2003 s jejími pravděpodobnými důsledky přispěl k jeho odchodu z armády. Nikoli však k tomu, aby mlčel. Tom Clancy nám nejen přibližuje Zinniho pozoruhodnou osobnost a generálovy osudy, nýbrž i jeho kontroverzní názory na válku ve světle nových skutečností našeho světa.
Tyto skutečnosti ostře kontrastují s okolnostmi, za nichž odcházel jeho otec do druhé světové války, podle Zinniho poslední „poctivé války“ – poslední co do morální průzračnosti, snadno identifikovaného nepřítele, bezprecedentní jednoty národa, hrdosti na ty, kdo sloužili v uniformě. Pak přišel velký problém v podobě vietnamské války, pro Spojené státy nejdelší a podle Zinniho soudu nejméně přijatelné, jejíž hrdiny americký národ vůbec neuznal a neocenil. Východisko z problémů, které v americké společnosti a armádě vyvolala, vedl k její úplné profesionalizaci. Na povrch však vystupují problémy nové: poslední válka v Iráku signalizovala citelný úbytek zájemců o placenou vojenskou službu. Válka proti Saddámovi jako by splynula s hrozbami terorismu a signalizovala zásadní změnu podmínek vedení války vůbec. Zinni se v této souvislosti zmiňuje o nadnárodních hrozbách v podobě nestátních subjektů, jako jsou nadnárodní kriminální sítě, extremistické organizace aj. Zdrojem hrozeb se stanou i regionální hegemoni a „ničemné státy“, které se poučí z lekcí iráckých válek. To všechno bude klást nesmírné netradiční nároky – a nejen na ozbrojené síly USA.

Komentáře ke knize
Tom Clancy

Thomas Leo Clancy Jr. byl americký spisovatel známý jako Tom Clancy. Nejznámější tvorbou jsou jeho fiktivní válečné knihy založené na popisu současných vojenských technologií. Vystudoval Loyola High School a Loyola College . Byl dvakrát ženatý a měl 5 dětí. Žil v Prince Fredericku ve státě Maryland. Zemřel v nemocnici v Baltimoru v noci z 1. na 2. října 2013. Také byly podle jeho knih vytvořeny počítačové hry . Dokonce byl vytvořen seriál Jack Ryan a film Jack Ryan.

Anthony C Zinni

Americký generál, vojenský diplomat.

Tony Koltz

Spoluautor knih s vojenskou tematikou.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více