Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Vážení zákazníci, od 2:45 bude na webu probíhat údržba, stránka bude zhruba 1 hodinu nedostupná. Za komplikace se omlouváme.

Joan Miró - monografie s ukázkami z výtvarného díla

Rosa Maria Malet, Joan Miró

Odeon | 1986


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 222
Jazyky: česky
Překladatel: Jan Schejbal
Edice: 98. svazek ed. Světové umění 95x
Vydání: 1. vyd
Vydáno v: Praha
Vystaveno: so 18. února 2023 11:50
Číslo položky: 500951

JOAN MIRÓ (1893–1983) je z rodu umělců, pro něž tvořit vpravdě znamená žít, dobírat se pramenů života, čerpat z nich a rozdávat životodárnou sílu. „Obraz by měl být plodný. Musí se z něho zrodit svět. Málo záleží na tom, zda jsou na něm k vidění květiny, postavy, koně, ale na tom, zda odhalí svět, něco živého."

Miróovy obrazy, sochy, tapisérie, grafiky i keramické objekty k nám hovoří nezaměnitelnou řečí. Řečí, která je nám blízká, dotýká se nás, vzrušuje nás, ačkoliv se stále proměňuje a uniká jednoznačnému výkladu. Je to řeč zdánlivě jednoduchá, radostná, jakoby dětsky spontánní, přitom však hluboká a moudrá, protože její tvůrce nikdy nepřestal přemýšlet a hledat, nikdy nepřestal žasnout nad zázrakem stvoření, nad nejprostšími věcmi a vztahy, protože pochopil zákony přirozeného dění, zákony života. Vyložit dílo tohoto všestranného umělce, který ovlivňoval vývoj moderního umění po sedm desetiletí, není snadné. Dnes již uzavřená Miróova tvorba skýtá mnoho možností interpretace, neboť se vřazuje do různých souvislostí. Naše monografie respektuje tuto skutečnost zařazením dvou textů: jednoho od Rosy Marie Maletové, ředitelky Nadace Joana Miróa v Barceloně, druhého od české historicky a teoreticky umění Evy Petrové. R. M. Maletová žije v bezprostředním styku s umělcovým dílem i prostředím a může tedy o nich autenticky vypovídat a postihnout, v čem spočívá Miróovo tak zdůrazňované katalánství a jakou roli hrálo v jeho tvorbě. E. Petrová se zaměřuje na širší souvislosti Miróova díla i na jeho ohlas v českém prostředí. Oba texty jsou provázeny bohatou obrazovou přílohou (136 barevných, 30 černobílých reprodukcí), v níž jsou zastoupena umělcova nejzá-važnější díla ze všech oborů jeho tvůrčí aktivity.

Komentáře ke knize
Joan Miró

Joan Miró i Ferrà byl katalánský malíř, sochař a keramik. Narodil se ve starobylé katalánské rodině zručných řemeslníků. Jeho otec byl majetným zlatníkem v srdci staré Barcelony, jeho matka pocházela z Mallorky. Již v mládí Joan oznámil rodině, že se chce stát malířem. Jeho otec všemu naléhání odolával, a tak musel mladý Miró v sedmnácti letech nastoupit jako úředník v kanceláři. Navštěvoval školu Escuelu de Bellas Artes, kde dvanáct let před ním studoval Picasso. Jeho učitelé žasli nad jeho talentem. Miró se ale nemohl věnovat tvorbě s intenzitou jak by si přál a v následujícím roce vážně nervově onemocněl. Jeho otec ho poslal na zotavenou na jejich venkovský statek na jih od Tarragony, odkud pocházeli jeho předkové. Pobyt na statku byl inspirací pro mnoho Miróových raných maleb katalánské krajiny. Po návratu z venkova začal studovat na Škole umění v Barceloně, kde byl jeho učitelem Francesc d'Assís Galí. Velmi Miróa ovlivnil, naučil ho umění opravdově milovat a chápat, pozorovat a tvořit s citem a láskou. Miró byl inspirován francouzským uměním, básnictví a malířství se pro něj staly jednou neoddělitelnou veličinou. Lákala ho Francie, byla však válka a tak musel zůstat ve Španělsku. Neklidný a frustrovaný maloval v malé podkrovní komůrce v Pasaje del Credito. V roce 1918 uspořádal svoji první samostatnou výstavu v Galerias Dalmau. Vzbudil úžas u všech návštěvníků nevšedním užitím barev a originalitou svého stylu. V té době byl ještě silně ovlivněn fauvismem a kubismem. I když nesdílel techniku analýzy jako Picasso a Braque, používal geometrické tvary k podpoření dojmu pohybu, který vede pohled diváka hluboko do barev obrazu. Ve svých zátiších a krajinách otevíral nové a překvapující možnosti zobrazení krajiny a venkova a využíval nevšedních prvků k zvýraznění emocionálního efektu typického pro katalánské umění. Nejvýraznějším přínosem na výstavě byly však jeho nevšední akty a zobrazení žen. Miró o...

Rosa Maria Malet

Ředitelka Nadace Joana Miróa v Barceloně, autorka textů o Miróovi a knih z oboru moderního výtvarného umění.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet